Паяци с Майбах и джипове БМВ в центъра на София

бмв-на-божков

На уникална гледка попаднаха столичани в центъра на София. Малко след 16:30 часа на площад „Александър Невски“ от специализираната прокуратура изкараха четири джипа БМВ от гаражите на Нове Холдинг, които по-късно бяха качени на „паяци“ и откарани в неизвестна посока. Час по-късно разследващите изкараха и Мерцедес Майбах от гаража, който също беше репатриран.

От рано сутринта прокурори, реставратори и вещи лица описват античните предмети от колекцията на бизнесмена, преди да ги изнесат от сградата на „Нове холдинг“.

Ако се стигне до изнасяне на експонати от частния музей, това може да отнеме и седмици. Всеки предмет в момента се описва по отделно, разясни представител на фондация „Тракия“, която отговаря за колекциятa.

От Министерството на културата обявиха, че към този момент няма издадена заповед и разрешение  за това – да бъдат иззети ценните находки от колекцията на бизнесмена. 

Всеки предмет в момента се описва по отделно, разясни представител на фондация „Тракия“, която отговаря за колекцията. В частния музей на „Московска 45“ се съдържат всички около над 3000 предмета.

Официалната позиция на Фондация „Тракия“ във връзка със случващото се с Колекция Васил Божков:

Във връзка със спекулациите от страна на властимащите и противоречивата информация, касаеща колекция Васил Божков, тиражирана в публичното пространство през последните дни, бихме искали да заявим следното:

Както потвърдиха и от Министерство на културата, към днешна дата няма нито един документ, който законово да обосновава изземането на предмети от колекцията. Предметите в колекцията са със статут на културно-историческа ценност и не следва юридически да бъдат третирани като обикновени „вещи“. Всеки един от тях е деклариран и узаконен пред държавата и разполага с целия набор необходими документи. В този смисъл, безпочвени спекулации за легитимността на колекцията са нелепи.

Всяко транспортиране и манипулиране на предметите без да бъдат спазени строгите международни стандарти за третиране на културни ценности, би довело до тяхното нараняване или унищожаване.

При хипотетичното незаконно транспортиране на предмет от наброяващата над 3 000 археологически материали в колекцията, за него трябва да бъде изготвен паспорт, състоянието му да бъде двустранно описано от експерти и да бъде изработена специална опаковка с уникално „легло“ по формата на конкретния предмет. Така опакованият предмет трябва да бъде поставен в огнеупорен, херметически затворен контейнер, който трябва да престои минимум 24 часа в помещението за климатизация, преди да да бъде изнесен.

Изработката на всяка опаковка отнема минимум месец и е задължителна стъпка при транспортирането на предметите. Обръщаме внимание, че само за подготовката и транспорта на 62-та предмета за проведената пред 2018 г. изложба в Националната галерия, част от „Европейската година на културното наследство“, беше нужна повече от половин година.

По информацията, подадена ни към момента, държавните музеи не разполагат с такъв брой контейнери и подобни опаковки не са изработени. Това е огромен ресурс, който трябва да бъде осигурен от ангажираните институции.

Искаме да обърнем внимание и на друг важен казус, по който до сега никой от властите не е направил изявление – застраховката на предметите от колекцията. В момента, в който предмет бъде изнесен от сградата на музей „Васил Божков“, неговата застраховка спира да е валидна. Това означава, че ангажираните институции трябва да осигурят застраховката на всички предмети от момента, в който те напуснат сградата. За целта е необходимо на всеки предмет да бъде направена оценка от експертни застрахователи. За сравнение даваме застраховката на 62-та предмета, участвали в последната ни изложба, чиято застраховка при преместването им възлизаше на милиони евро“, се казва в позиция на фондация „Тракия“.