Сменят печките на 20 000 домакинства в София до 3 години

komin

6000 домакинства в София са подали заявление, че искат да се включат в безплатната подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови по-екологични уреди. Общо 55 хил. домакинства в столицата се отопляват на твърдо битово гориво, съобщи „24 часа“.

След тази първа стъпка кампанията на Столичната община продължава – тези 6000 семейства ще бъдат потърсени от експерти, за да попълнят документите за кандидатстване в района, в който живеят.

За замяната на старите печки с уреди на пелети, газ или ТЕЦ Столичната община привлече 57 млн. лева. Очаква се първите подменени уреди да са факт още тази година, ако процедурите за доставката им не се обжалват. Така за първи път европейски средства ще отидат директно в подкрепа на семействата.

“Защитихме два европейски проекта, с които можем в следващите 3 г. безплатно да подменим старите отоплителни уреди на 20 000 от тях”, обясни зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Вече стартира първият етап на инициативата – до края на март жителите на кварталите “Абдовица”, “Димитър Миленков”, “Филиповци”, “Требич” и селата Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене и Кривина могат да подават заявления в районните кметства. По програма LIFE ще бъдат подменени печките на дърва и въглища на 4925 домакинства, като първите 140 се очаква да имат нови екопечки на газ и пелети тази година.

За по-големия проект, финансиран от Оперативна програма “Околна среда”, който ще обхване 15 000 домакинства от всички други столични квартали и села, кампанията за събиране на заявления стартира през април. Подмяната на уредите ще става на етапи и ще приключи до 3 години.

“Всяка от програмите има задължителни етапи, които трябва да изпълним, за да се стигне до получаване на печките. Знаем, че хората искат веднага новите уреди, но трябва да спазим процедурите. Ще проведем и разяснителни кампании във всички 24 столични района, за да обясним при какви условия гражданите могат да заменят отоплителните си уреди, каква алтернативна форма на отопление могат да получат и др.”, уточни Христова. Старите печки на домакинствата ще бъдат предавани на общината за рециклиране.