След октомври, февруари, април…ще има метро през май

Инж. Стоян Братоев: Третата линия на метрото в столицата ще бъде завършена през май месец

Третата линия на метрото в столицата ще бъде завършена през май месец. Това каза инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД, в „Сутрешния блок“ по БНТ. „В момента ние сме на първия етап от строителството на третата линия на метрото. То е 8 км с 8 метростанции, като 5 от тях ще бъдат пуснати по график май месец. Надяваме се малко да се съкрати това време, но сериозно отклонение няма да има“, допълни той.

ФАНДЪКОВА ПОКАЗА МЕТРОСТАНЦИЯ „ОРЛОВ МОСТ“

„Вторият етап, който се намира на метростанциите „Орлов мост“, на театъра „Зад канала“ и първата на „Владимир Вазов“, ще бъде завършен три месеца по-късно. През късната есен мислим, че ще бъде пуснат и участъка в „Овча купел“. Общо 12 км с 12 метростанции“, каза той.

ПОРЕДНО ОТЛАГАНЕ: МЕТРОТО ТРЪГВА ПРЕЗ АПРИЛ

Братоев обясни, че строителството е приключило на метростанциите от третата линия на метрото, освен на тази в „Овча купел“, защото там срокът не е изтекъл. Остава изградените да бъдат почистени. Той допълни, че изпитанията трябва да приключат в посочените срокове.

„Системите са повече и автоматиката е по-сложна отколкото на първите линии“, добави инж. Стоян Братоев. „Ние в момент имаме 20 влака доставени, които се намират в процес на изпитание. Имаме в момента договор за още 10, но те не са необходими за тези два етапа в момента.
Влакове има обезпечени. Трафикът ще бъде облекчен със завършването на третия лъч на метрото, но от друга страна се появяват все повече автомобили“, поясни експертът.

„Когато цялостно се завърши дори стигат 200 хиляди, когато се завършат третият и четвъртият етап на метрото и тогава вече метрото ще превозва почти 600 000 души, а с пускането на първия и втория етап ще доближи 500 000 на ден цялото метро“, допълни още Братоев.