Официално: паметникът на Съветската армия да бъде отстранен

pametnik-na-savetskata-armia

Столичният общински съвет реши Паметникът на Съветската армия в Княжевската градина в центъра на София да бъде отстранен. Мнозинството в местния парламент възлага на областния управител да използва правомощията си за преместването на монумента.

От БСП се заканиха, че ако областният управител уважи решението на съвета, ще обжалват и няма да позволят преместването на паметника.

С 41 гласа „за“, 13 „против“ и 1 „въздържал се“ предложението с доклада беше прието. Това стана с подкрепата на гласовете на „ГЕРБ-СДС“, „Демократична България“, „Патриоти за София“ и независимите общински съветници.

Общинските съветници ще възложат на кмета да поиска от областния управител паметникът да бъде преместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство или да се намери друг държавен терен.

Комисията по култура към Столичния общински съвет вече одобри предложението.

Предложението за преместване на паметника е на „Демократична България“ и е още от 2020 година. Демонтирането на монумента предизвика сериозен обществен дебат през последните години.

Общинският съвет пък ще възложи на главния архитект на София Здравко Здравков да организира архитектурен конкурс за зоната на паметника, като я отреди за “широко обществено ползване”. Това обаче съвсем не означава, че паметникът ще бъде преместен Решението е на областния управител, а служебният премиер Гълъб Донев вече каза, че темата за паметника трябва да стане след изборите. 

Аз ще подкрепя преместването на паметника, но имам опасения, че това гласуване ще е без никакъв ефект. Ако ще влизаме в бутафорията трябва да сме честни пред хората. Това място да бъде оползотворено по съвсем друг начин, а именно да бъде създаден мемориал на основателите на Българската държава“, посочи общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

От БСП през цялото време бранеха паметника.  години отстояваме позицията паметникът да не бъде закачан. Паметниците са памет и тя трябва да бъде помнена. Този паметник е издигнат в чест на победата над хитлерофашизма – един от най-мрачните периоди в историята на човечеството. Няма да позволим паметникът да бъде демонтиран, събарян или по какъвто и да е начин оскверняван“, заяви общинският съветник от БСП Иван Таков.

Независимият Борис Бонев пък поиска международен конкурс за пространството.