Днес София чества 140 години от обявяването й за столица

11-ti-avgust

Днес София отбелязва 140 години от обявяването й за столица. Учредителното събрание в Търново на 3 април 1879 г. възприема идеята на Марин Дринов градът да стане новата столица на Княжество България. Тогава София наброява 11 хиляди души и площта й е под 3 кв. км.

 След Руско-турската освободителна война са обсъдени три – Търново, Пловдив и София. Предложението София да стане столица на страната ни идва от проф. Марин Дринов. Той изтъква, че градът е географски център на българските земи и има силно стратегическо положение. Защото през него минава най-краткият път, който свързва Виена с Цариград.

„Във всички сфери, не само за града, а във всички държавни сфери е нужно да се поставят основите. Тогава се поставят основите на модерния град“, разказва Ерина Костова, Музей за история на София.

На 3 април 1879 г. в Търново народните представители единодушно решават София да стане столица. По това време градът има едва 15 хиляди жители и е с подчертан ориенталски изглед. Само за 20 години София израства като красива и модерна европейска столица.

„За нуждите на държавата, за нуждите на държавните институции започват да се строят доста сгради, построява се царският дворец. Защото когато княз Александър Първи Батенберг идва тук, няма къде да резидира, поради тази причина е временно настанен на улица 6-ти септември“, продължава разказа си Ерина Костова.

И така в бърза крачка градът започва да се развива.

„Тогава се поставят основните и на модерния град, появяват се доста сгради, например сградата на музей за история на София – доскорошната Централна минерална баня. Започва да се строи през 1906 година, стилът и определено е сецесион, съчетан с елементи от българското изобразително изкуство. Тя е пример за доста сгради, които се строят наоколо“, добавя музейният работник.

А столичани сменят рязко начина си на обличане …

„Естествено и костюмът на софиянеца се променя, става въпрос за Столица – започват отново известни влияния, съчетани с български традиции, като например шевици и още редица такива примери“, казва още Ерина Костова.