Строят нов парк „Кукуряк“ в София

park-kukuryak

На 100 декара площ, строят музей, амфитеатрална сцена и ботаническа градина

Столична община кани жителите на „Овча Купел“ на представяне на проект за нов парк „Кукуряк“ в квартала.

На 100 декара площ, строят музей, амфитеатрална сцена и ботаническа градина ще бъдат издигнати в новия парк „Кукуряк“ в столичния квартал „Овча Купел“.

Паркът ще се намира на територията между бул. „Монтевидео“ и улиците „Кукуряк“, „761“ и „Маестро Кънев“. В момента на мястото има дива ливада и изоставени сгради от години неизползван научно-технически изследователски център на БАН. Предвижда се паркът да бъде изграден на 100 дка площ. Северната част на парк „Кукуряк“ ще е прилежаща с третата линия на метрото, а единия от изходите на метростанция „Овча Купел“ ще бъде в парка.

Предвижда се, от метростанцията кръгово около целия парк да бъде изградена велоалея. На територията на парк „Кукуряк“ в частта на БАН да бъде изграден музей за наука и технологии. В парка ще има още зона за културни мероприятия – амфитеатрална сцена. Предвидени са и пространство за арт инсталации и изложби на открито, както и ботаническа градина и природонаучен музей.

Ще бъде изградена и зона за спорт на открито, комплекс от детски площадки, както и зона за разхождане на домашни любимци.

В частта към ул. „761“ ще има алея с фонтани и кръгъл шадраван.

Проектът за парк „Кукуряк“ е изготвен от „Национален център за териториално развитие“ ЕАД – дружество под шапката на Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

Насрочено е по закон и обществено обсъждане. То ще се състои на 12 ноември от 18 часа във физкултурния салон на 88-о СОУ в район „Овча Купел“ при спазване на епидемиологичните мерки.