Всички ресторанти и заведения в София ще затварят в 23 ч. Масирани проверки на полицията в нощните заведения

night-club-covid
Снимка: Pixabay

Всички ресторанти, таверни, механи и кафенета ще затварят в един и същи час вечерта. Тази мярка ще бъде въведена в близките дни в София, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Днес Общинският оперативен щаб ще обсъди конкретните параметри, които ще важат за всички заведения в столицата.

„В 23 ч. ще бъде вероятно“, посочи тя за „Дневник“ кога се обмисля да е този „вечерен час“ за заведенията. Целта е да запазим работата на ресторантите при спазване на мерките и в останалите заведения, където могат да се спазва дистанцията от 1.5 м между столовете, добави Фандъкова. Нощните барове, дискотеки и клубове остават изцяло затворени до 12 ноември по силата на заповедта на здравния министър Костадин Ангелов от 27 октомври, напомни тя.

Миналата нощ полицията е извършила проверки в нощни заведения, които би трябвало да са затворени, но е установила нарушения, съобщи Фандъкова.

От СДВР съобщиха за за засилени проверки по нощните заведения.

Във връзка със спазване на заповедта на министъра на здравеопазването за извънредна противоепидемична обстановка, столични полицаи извършват засилени проверки за спазване на указанията за преустановяване на посещенията в нощни заведения.
Само за периода от 24 до 29 октомври са инспектирани над 40 заведения на територията на София.

В четвъртък вечер, в един от баровете е констатирано нарушение, за което е изготвен констативен протокол от служители на РЗИ. В клуб в ж.к. „Студентски град“ е установено нарушение, свързано с капацитета на заведението, за което служители от РЗИ са съставили АУАН.
Засилените проверки за спазване на противоепидемичните мерки в борбата с разпространението на COVID-19 ще продължат. При констатирани нарушения и неспазване на постановените забрани в заповедта на министъра на здравеопазването, проверяващите ще бъдат безкомпромисни