​​​​​​Строителните дейности в участъка по булевард „Рожден“ приключват до дни и през месец  май през месец  май ще  започне работата по следващия етап

ivan-vasilev-rozen
Снимка: Столична община

Изграждането на пробива на бул.  „Рожен“ от Северна скоростна тангента до бул. „Илиянци“ е изключително важен за развитието на северните територии на София и връзката им с центъра на града. Това каза заместник-кметът на София Иван Василев по време на проверката си на строителният обект. Василев посочи,  че северните територии на София са изключителен приоритет на кмета Терзиев и обектът е  включен в капиталовата програма на общината, която се изпълнява със средства от бюджета на общината за 2024 г. За следващата година имаме готовност да започнем продължението на булеварда и връзките му с Околовръстен път, информира също Василев. Тази година в приоритетите на общината за развитие на северните територии на София са заложени  и средства за  ремонт на „Челопешко шосе“.
Екип на дирекция „Изграждане и ремонт на уличната мрежа“ на Столичната община, строителя и надзора го запознаха с изпълнените дейности до момента и с предстоящите дейности през месец май. 
​​​​​​Строителните дейности в участъка  приключват до дни и през месец  май ще  започне работата по следващия етап, който е 1 км и 700 метра и е от ул. „Джерман“ до надлеза на жп. линията.  Строителните дейности ще започнат по средното и южното платно на булеварда. По съществуващия бул.“Рожен“ движението няма да се спира и след като се направи новото трасе, движението ще се прехвърли таом и ще започне работа по съществуващото трасе., това каза  главен инженер на изпълнителя на обекта Теодоси Бояджиев.
По време на строителството се взимат проби от асфалтовата настилка, като се удостоверява дебелината на настилката, но и нейното уплътняване. Оперативният контрол е завишен и интензивен, за да не допуснем проблем на асфалтовата настилка, каза инж. Иво Иванов, инвеститорски контрол.
Пробивът „Рожен“ е с дължина 2 километра. По проект булевардът ще бъде с две платна, по три ленти в посока,  тротоари и озеленяване. Изграждат се нов  водопровод, нова разделна канализация за битова и дъждовна вода и осветление. Предвидена е и  реконструкция с изместване на  трамвайното трасе и контактно-кабелната мрежа.
Столичната община планира и основен ремонт на бул. „Рожен“ от надлез “Надежда“ до кв. „Илиянци“, за което се подготвят проекти.  При този ремонт ще се изгради и велоалея, която ще се свързва със съществуващата  велоалея на бул. „Ломско шосе“ и ще стига до кв. „Илиянци“.
Реализирането на този проект ще подобри връзките на главната улична мрежа на София и северните части на града със Северната скоростна тангента и републиканската пътна мрежа.