Събарят къщата на Димитър Димов в Лозенец

kastata-na-dimitar-dimov

Къщата на улица „Димитър Димов“ в София, в която е живял именитият автор на „Тютюн“ и „Осъдени души“, ще бъде съборена. Всичко това става около дните, когато отбелязваме 55 години от смъртта на Димов. Къщата музей на писателя е в близост на ул. „Кръстьо Сарафов“ № 26. 

По проект на мястото на вилата ще се построят две нови сгради.

„Сега ще имаме улица с неговото име, но няма да имаме нищо от него. Човекът е живял, творил и какво остава – нищо“, коментира един от съседите. Хората, живеещи близо до вилата, са притеснени, че новото строителство може да засегне имотите им. 

Вече са изсечени и дърветата в двора, като е получено разрешение за това.“Разрешението за строеж, визата и Подробният устройствен план са били обжалвани в съда от съсед. И трите обжалвания са паднали и накрая просто не е имало друг избор, освен да бъде издадено това разрешение за строеж“, казва кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов. Разрешителното за строеж е от 2018 г.“, район Лозенец. Къщата на Димов вече е оградена с метални пана и е поставена табела от инвеститора. От нея става ясно, че се продават на зелено апартаменти в новата сграда, като цените на тристаен апартамент са над 200 хиляди евро.

Според Министерство на културата къщата не притежава статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.