Отвориха след ремонт най-малката улица в София

улица малко търново

От днес най-малката улица в центъра на София – 60-метровата „Малко Търново“, е отворена за пешеходците. Ремонтът започна през месец юли. Беше обновена част от настилката по стълбите и бяха почистени фасадите от надписи, кабели, стари реклами. По проект на арх. Радомир Серафимов водосточните тръби бяха заустени в канализацията, за да се спрат заледяванията и локвите по стръмнината, а жълтите павета към ул. „Московска“ бяха запазени. Покрай стълбите е монтирано наземно дискретно осветление.

Улица „Малко Търново“ свързва бул. „Дондуков“ с площад „Александър I Батенберг“ и е част от историческата памет на столицата през целия ХХ в. Преди Освобождението се е наричала „Сахатчийска“ заради часовниковата кула в горната й част, която в края на ХIХ в. е разрушена.

Легенда гласи, че срещу кулата се е обявила гилдията на часовникарите, защото им взимала хляба.
Дълги години, уличката е била най-краткия път от североизточната част на града до Градската градина. На метри са се намирали и килиите на бившата държавна сигурност.

КЪСНО-ОСМАНСКИ ЗИД Е РАЗКРИТ ПРИ РЕМОНТА НА УЛИЦА „МАЛКО ТЪРНОВО“

Обновяването на улицата включва и подмяна на настилки с разширяване на площта с жълти павета, обновяване на шахти и подземна инфраструктура, осветление и елементи на градския дизайн, както и създаване на информационна система за представяне на богатата история, която крие улицата на своите скромни 60 метра.

Кампанията за обновяване на „Малко Търново“ се осъществява като публично-частно партньорство по инициатива на Столичен общински съвет, с безвъзмездната финансова подкрепа на строително-инвестиционната компания BLD, като част от дългосрочната ѝ програма за облагородяване на градската среда – Building Difference. Проектът за реновиране е дарен от архитектурно студио Atelier Serafimov Architects и беше представен за дискусии и обратна връзка през май тази година.