Късно-османски зид е разкрит на ул. „Малко Търново“

osmanski-zid-malko-tarnovo

„Късно-османски зид бе разкрит по време на ремонтните дейности на ул. „Малко Търново“. Предстои археологическата находка да бъде консервирана и да продължат ремонтните дейности на улицата.“ Това каза пред журналисти зам.-кметът Тодор Чобанов. Находката е ъгъл на сграда, която е от периода 18. – 19. век, посочи д-р Александър Станев от  Регионален исторически музей – София. Продължават проучванията на експертите около зида.

Ремонтът на ул. „Малко Търново“ започна преди седмица и включва обновяване на настилките по улицата, на стъпалата и капаците на шахтите, ремонт на  канализацията и подмяна на уличното осветление, монтиране на нови парапети и елементи на градското обзавеждане. Проектът се реализира като резултат от публично-частно партньорство между строително-инвестиционната компания BLD, която финансира дейностите по обновяване на пространството, архитектурно студио „Серафимов“, което дарява безвъзмездно архитектурния проект, и Столичната община.

На две обществени обсъждания през пролетта гражданите на София споделиха своите виждания за проекта за реновация на една от най-обичаните улички на София и се прие общото разбиране, че историята, събрана на нея, трябва да бъде показана по ясен и видим начин. Като продължение на проекта през изминалата седмица се проведоха и две работилници, които разгледаха богата история на емблематичната софийска улица с техниките на дизайнерското мислене и включващия дизайн. С участието на близо 30 човека с различни професии и опит бяха създадени оригинални идеи за визуализирането на богата история на ул. „Малко Търново“. Ремонтът на улицата се планира да приключи през септември, а резултатите от двете работилници ще служат за вдъхновение в работата по визуализиране на историческия разказ, градските митове и легенди, които пази ул. „Малко Търново“ на своите скромни 60 метра.

ЗАПОЧНА РЕНОВИРАНЕТО НА УЛИЦА „МАЛКО ТЪРНОВО“