Започна реновирането на най-късата пешеходна улица в центъра на София – ул. “Малко Търново”

malko-tarnovo

Започна работата по реновирането на градската среда в най-късата пешеходна улица в центъра на София – ул. “Малко Търново”. Старото име на уличката, свързващата жълтите павета и бул. „Княз Александър Дондуков”, е „Часовникова”. На мястото на сградата на държавните архиви е имало часовникова кула. Тя е премахната, а легенда гласи, че срещу кулата се е обявила гилдията на часовникарите, защото им взимала хляба.
Дълги години, уличката е била най-краткия път от североизточната част на града до Градската градина. На метри са се намирали и килиите на бившата държавна сигурност.

Обновяването на улицата трябва да приключи до есента и ще включва подмяна на настилки с разширяване на площта с жълти павета, обновяване на шахти и подземна инфраструктура, осветление и елементи на градския дизайн, както и създаване на информационна система за представяне на богатата история, която крие улицата на своите скромни 60 метра.

Кампанията за обновяване на „Малко Търново“ се осъществява като публично-частно партньорство по инициатива на Столичен общински съвет, с безвъзмездната финансова подкрепа на строително-инвестиционната компания BLD, като част от дългосрочната ѝ програма за облагородяване на градската среда – Building Difference. Проектът за реновиране е дарен от архитектурно студио Atelier Serafimov Architects и беше представен за дискусии и обратна връзка през май тази година.