София купува 30 тролейбусa, 25 трамвая и 52 нови електрически автобуса

mosv-dogovor

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълняващият длъжността кмет на Столична община Ирина Савина и изпълнителните директори на „Столичен електротранспорт“ ЕАД и „Столичен автотранспорт“ ЕАД – Евгений Ганчев и Слав Монов, подписаха три договора за доставка на екологични транспортни средства за София. Целта е да се подобри качеството на атмосферния въздух в общината.

Общият размер на инвестициите е 261,4 млн. лв., като Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 218 млн. лв. С изпълнението на трите проекта ще бъдат доставени общо 137 електрически превозни средства за обществения транспорт за Столичната община.

Дейностите по първия проект предвиждат доставка на 25 нови трамваи за 4, 5 и 18. По втория договор ще бъдат закупени 30 тролейбуси, които ще заменят амортизирани превозни средства, 3 броя токоизправителни станции, които са основно звено от системата за електрозахранване на столичния електрически транспорт. Третият проект предвижда доставка на 52 нови електрически автобуси и специализирано оборудване за тях.