Къде изчезна емблематичната спирка „оригами“?

422
spirka-origami
Снимка: ЦГМ

Спирка „оригами“ на арх. Любомир Шиников, до плувния комплекс „Диана“, е временно демонтирана, за да се реставрира в същия вид, съобщиха от Център за градска мобилност. Спирката е на повече от 50 години и металът в основите е корозирал до степен, която я прави опасна и не позволява да бъде възстановена на място. В момента спирката е в ремонтната база на ЦГМ.

Съобщението от Център за градска мобилност дойде едва след като от гражданското дружение „Спаси София“ алармираха в социалните мрежи, че спирката е „варварски срязана с флекс“, а „намесата“ на Столична община унищожава културното и архитектурно наследство и да прави градската среда все по-безлична и сива. От сдружението обявиха, че са изпратили писмо до ЦГМ за предоставяне на документи, които разрешават премахването на спирката както и искане, тя да бъде реставрирана и възстановена.

Кметът на район „Изгрев“ явно също не е бил запознат с действията на ЦГМ, защото в социалните мрежи възрази срещу премахването на спирката. „Запазването на автентичния облик на района ни и града, трябва да е приоритет. Унищожаването на архитектурни, културни и исторически ценности, е проява на недалновидност и некомпетентност. В цял свят подобни специфични места, сгради и др. биват пазени, реставрирани, а понякога и модернизирани. Нищо не пречеше и тук да стане така.”, коментира д-р Делян Георгиев.

Автобусната спирка на ул. „Никола Габровски“ е уникално дизайнерско решение, без аналог в целия град. Заслонът е проектиран от видния архитект Любомир Шиников. Конструкцията на навеса е съставена от бели метални листове и силно напомня на нагънат лист хартия, подобно на оригами.

През 2011 г. знаковата спирка бе реставрирана по инициатива на сдружение „Трансформатори“ и „Morphocode“. В акцията се включиха още доброволци и случайни минувачи.