Басейните в бившата Централна баня стават музикални и театрални зали

централна-баня

Женският басейн в бившата Централна баня става музикална зала с около 150 места, мъжкият – театрална, с близо 250 места, при разширяването на Музея на София. И двете зали ще са многофункционални – в тях ще има кинопрожекции, изложби и различни други културни и обществени събития.

Това казаха при представянето на идейния проект зам.-кметът на София Тодор Чобанов и арх. Станислав Константинов.

Два вътрешни двора ще се превърнат в централна зала, в средата на която ще е минералният извор. Пространството ще е израз на почит към минералната вода – към нейната обществена роля от древността, още от римските терми – преди всичко като социално средище, отколкото като център за хигиена.

Древната традиция е продължена и с изграждането на геотермалната станция в подземието на сградата. С нея се отоплява завършената вече част от Музея на София – с половината от дебита на минералната вода, който е 12 л/сек. С останалите 6 л/сек. ще се отоплява втората част, когато бъде реставрирана.

За строителните работи ще са нужни около 10 млн. лв. Допълнителна сума ще е необходима за високотехнологичното оборудване на новите зали и другите помещения – реставраторски ателиета, хранилища за 120-те хиляди експоната от фондовете на музея и други. Голяма част от експонатите ще станат достъпни за публиката след разширяването – изложбената площ ще се удвои, според проекта.

Докладът за проекта е внесен в Столичния общински съвет. Предстои разглеждането му в комисии. Ще има и обществено обсъждане.
Идеята е в центъра на София да има „жив музей“, в който постоянно да се случва нещо, хората да се срещат по различни поводи, да общуват. Специално внимание ще е отделено на децата – с пространства за ателиета и други занимания за тях.