Зеленият сертификат отпада от 20 март

Зеленият сертификат у нас може да отпадне до 20-и март. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков.

Успяхме да прогнозираме, че някъде към 20 март 2022 г. ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната, произлизащи от зеления сертификат и той да остане единствено действащ в европейския регламент за пътуване. Това заяви премиерът Кирил Петков на пресконференция в Министерския съвет. 

„Както се вижда на картата на портала с регионите, червеният цвят отстъпва на жълтия. Влизаме цялата страна в етап две и етап три, като очакваме със скоростта, с която се движим по нашия модел, че ще стигнем и до етап едно в съвсем къс период. Това означава, че цяла България ще бъде в зелена зона“, коментира премиерът за развитието на епидемията у нас. 

„Искаме да отчетем, че успяхме да минем през тази Омикрон вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това беше благодарение на методиката, която създадохме с целия отбор на базата на интензивни легла и на базата на модел, който изчисляваше реалните опасности за здравната система“, допълни още министър-председателят. Кирил Петков отчете положителното влияние на увеличените темпове на ваксинация в България, след като за 60 дни у нас са поставени около 800 хил. дози ваксина. „Ще продължим да стимулираме българите да се ваксинират“, коментира още той. Премиерът отправи благодарност и за лекарите на първа линия. 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че още преди 20 март ще влязат в сила облекчения, като изброи:

Oт 24 февруари: на посетителите няма да се изисква COVID сертификат. Условието остава за персонала; школи и центрове за деца могат да провеждат обучения с до 12 деца

Oт 5 март: отпада ограничението за брой деца в школи и центрове, ще се изисква да има само разстояние от 1.5 метра между тях; ще може да се смесват паралелки при извънкласни дейности

Кунчев заяви още, че от 5 март в България ще отпадне категорията тъмночервена зона от разпределението на държавите по света: „Човек, притежаващ сертификат, независимо дали за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест, може да влиза от която и да е страна в света безпрепятствено и без каквито и да е ограничителни мерки“.