Зариха част от археологическите разкопки на площад „Света Неделя“. Ще правят паркинг върху тях

razkopki-sveta-nedelya-parking

Зариха част от археологическите разкопки на площад „Света Неделя“ а участъка пред „София хотел Балкан“ е подравнен.. Там ще бъде разширен общинския паркинг, обясниха за „Дневник“ от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Cъвpeмeннитe apxeoлoгичecĸи пpoyчвaния, пpoвeдeни в пepиoдa 2015-2016 г. и пpeз 2017 г., ca cъcpeдoтoчeни в ceвepoизтoчнaтa чacт oт плoщaд „Cв. Heдeля“ (пpeд вxoдa нa „Coфия xoтeл Бaлĸaн“). Археологическите разкопки през последните години разкривaт руини от две антични сгради. Едната от тях е сред най-големите здания от римския период, намирани на територията на България. Cpeд предположенията на учените е, че сградата е самият дворец на император Константин. Bъпpeĸи дoceгaшнитe apxeoлoгичecĸи paзĸoпĸи нa пл. „Cв. Heдeля“ вce oщe нямa изчepпaтeлнo пoзнaниe зa нaличнaтa мнoгoплacтoвa и бoгaтa apxeoлoгичecĸa cтpyĸтypa в тepитopиятa.

През 2019 г. Столичната община проведе международен конкурс за площада със задание по препоръките на Геел. Проектът на италианския арх. Масимилиано Фуксас спечели с концепцията целият площад да стане пешеходна зона. Оттогава колите продължават да обсаждат храма, платеният паркинг на Центъра за градска мобилност пред хотел „Балкан“ таксува по 3 лв./час. Даже пешеходният коридор между хотела и археологическите разкопки е платен денонощен паркинг с решение на общинския съвет от 2018 г. Оправданието е, че разкопките свили площта на паркинга на Центъра за градска мобилност (приходите също) и трябвало да се компенсира.

Разкопките в северния край на площада започнаха през 2015 г., екипът на д-р Весела Кацарова от Археологическия институт с музей на БАН откри важни артефакти, има предположение, че тук е бил монетният двор на римска Сердика. През 2018 г. проучванията спряха в очакване на държавно финансиране, но и на реконструкцията на площада.

Процедурата преди началото на строителните дейности е дълга – проектът на Фуксас трябваше да получи одобрение от Специализирания експертен съвет по опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) на Министерството на културата. Светият синод също даде препоръки – броят на светещите тела да се намали и те да се отдалечат от храма, които бяха възприети от италианските проектанти.

Първоначално разчетите бяха, че строителните работи ще започнат през април 2022 г. и ще продължат четири години. Сега обаче процедурата буксува. Първо през януари на заседание на СЕСОНКЦ бяха отправени още препоръки за преработка на проекта. Опасенията на експертите са, че „историческият площад с катедралния храм „Света Неделя“ ще се превърне в атракцион с фонтани и светещи тела“. Бележките бяха възприети от арх. Фуксас и от Министерството на културата съобщиха за „Дневник“, че на 30 май проектът е съгласуван.

Главният архитект на София Здравко Здравков обяви на 24 август по БНТ, че следващата стъпка е направена – издал е разрешение за строеж. Оставаше да се проведе конкурс за избор на изпълнител и реконструкцията да започне идната пролет.