Започват ремонти на три гари в столицата

gara-poduyane

Гара Подуяне, Казичене и Искър ще бъдат обновени

Започват ремонти на три гари в столицата. Първият ремонтиран обект ще е гара Подуяне, за която Националната компания „Железопътна инфраструктура“ е сключил договор с фирма изпълнител.

КАКВО Е ОСТАНАЛО ОТ ЦАРСКАТА ГАРА В КАЗИЧЕНЕ

Предстои такъв да бъде подписан за „Казичене“ и „Искър“. Изпълнението на проектите се е забавило заради обжалване на процедурите за избор на изпълнители.

Цялостна реконструкция на гара Подуяне не е правена от създаването на гарата. Пейките са стари, работи само едно гише и в момента само една от вратите може да се отваря. Има проблеми с осветлението и с течове.

По думите на инж. Ивайло Дженев от Националната компания „Железопътна инфраструктура“, ремонтът ще започне в началото на май месец.

Той уточнява, че сроковете за изпълнение за гара „Подуяне“ са 15 месеца, за гара „Искър“ – 1 година. За „Казичене“ има едно обжалване и процедурата е в Комисията за защита на конкуренцията.

Инженер Дженев заяви, че няма опасност заради обжалването да не могат да се изпълнят ремонтите, като увери, че след произнасянето на КЗК Казичене ще бъде завършено.

Реконструкциите в гара Подуяне ще включват конструктивно укрепване, подобряване на енергийната ефективност, достъп за лица в неравностойно положение, озеленяване. ВиК и електроинсталациите също ще бъдат подновени.

РЕТРО ВЛАК С ПАРЕН ЛОКОМОТИВ МЕЖДУ СОФИЯ И БАНКЯ

Гарата ще работи без прекъсване по време на ремонта, въпреки че ще има известни затруднения в отделни етапи на ремонтните дейности.

Строителните стойности на ремонтите на трите гари са около 5,4 милиона лева – 2,9 милиона за Подуяне, 1,2 милиона за Искър и 1,1 милиона за Казичене.