Започва ремонт на площад Португалия

plostad-portugalia
Проект: Ателие Серафимов Архитекти


Започва ремонт и благоустрояване на градинката между софийските улици „Иван Асен II”, „Леонардо да Винчи” и „Николай Гогол“, чието официално название е площад „Португалия“.

От район „Средец” обявиха във социалните мрежи, че реконструкцията ще стартира след Великден и ще продължи 90 календарни дни. Проектът за възстановяването на пространството е поръчан и дарен на Столичната община от фирмите „Полиграфия Офис Център“ и „Ателие Серафимов архитекти”. „Работата ще се извърши от „Кимис Груп” ЕООД.

ЕДИН МЕСЕЦ РЕМОНТИРАТ 50 МЕТРА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

От район „Средец” ще подновят настилката на площад Португалия – с бетонови плочи 40/40 см (вместо асфалт), бордюрите и парковата мебел (нови пейки, кошчета и соларни лампи). Ще бъде възстановена и подобрена растителността, ще бъде възстановен цветарникът в средата на площада и ще бъде изградена чешмичка”.
При обновяването на площад Португалия няма да се отнемат зелени площи и няма да се събарят дървета – само ще се оправи настилката и парковата мебел.
На по-късен етап дирекция „Зелена система” към общината ще монтира нови детски съоръжения в градинката.

УДЪЛЖАВАТ СРОКА ЗА ЗАВЪРШВАНЕ НА РЕМОНТА НА „ГРАФ ИГНАТИЕВ“

При строежа на сградата на Райфайзен банк на площада, те поеха ангажимента да изградят фонтан на нейно място, защото вече не работеше. Поеха и ангажимент за парапети около градинката. Фонтанът се оказа подпръскваща водопроводна тръба около метър, която пресъхна след приемането на обекта. Парапетите бяха изпълнени с арматурно желязо и се разкривиха за нула време. Цветарникът се появи сравнително скоро на доброволчески начала и зачезна. Ако нещо ще се възстановява това би било удачно да е чешмичката, на чието място във визуализацията има дърво. Без цветарник, рисков откъм поддръжка.