Удължават срока за завършване на ремонта по „Граф Игнатиев“

graf-ignatiev


Строителните дейности се удължават до 29 май

Столична община е признала 86 от общо 300 дни от ремонта на „Графа“ за неработни поради лоши климатични условия, съобщава вестник „Сега“.

Строителните дейности трябваше да приключат на 4 март, но от фирмата-изпълнител „Джи Пи Груп“ са поискали 110 дни отсрочка заради поройните дъждове миналото лято и минусовите температури през зимата. След консултация с Института по метеорология, от Строителен надзор признават 86 дни от тях, което означава, че новата дата за края на ремонта е 29 май (началото бе на 8 май 2018 г.).

При забавяне на строителството и след този срок, „Джи Пи груп“ ще дължи за всеки просрочен ден по 1% от стойността на договора, но не повече от 20% (или почти 24 200 000 лв.). В случай, че ремонтните дейности се проточат и след двадесетия ден, Столична община има право да прекъсне договора с фирмата без предизвестие.

Общо 300 дни е договорената продължителност на работата, считано от 8 май м.г., според договора между Столична община и фирмата изпълнител. Но строителите са поискали да им се признаят „дъждовни дни“, в които не са можели да работят.

„Над 115 дни поискаха, но надзорникът на ремонта изиска да се удостовери с документ от Института по метеорология колко дни в този период са били наистина дъждовни. На тази база им се признаха 86 дни и с толкова дни могат да удължат работата си. Ако има още дъждове, не е ясно с колко още ще се отложи крайната дата. Затова не можем да кажем точно кога е тя“, обясниха от пресцентъра на Столична община.

Приблизителната сметка по календара показва, че финалът на реконструкцията на Зона 2 на централната градска част трябва да е на 28 май.