Започва строителството на многоетажен паркинг до пазар „Ситняково“

parking-pazar-sitnyakovo

Със символична първа копка започна изграждането на многоетажен паркинг в столичния район „Слатина“ до пазара „Ситняково“. Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев дадоха началото на проекта. 

Многоетажното съоръжение ще бъде на две нива. На първото ниво ще има паркинг и товарна зона с 49 места, рампа за зареждане на зеленчуков сектор. Второто ниво ще е междинно и ще спомага за обиране на денивелацията на терена. То ще бъде с 19 паркоместа, 16 от тях са предвидени за зарядни станции за електрически автомобили.

Паркингът се изгражда от общинските пазари с финансовата подкрепа на „Фонд за градско развитие“, обясни кметът Фандъкова. По думите ѝ Георги Георгиев е приел присърце програмата за изграждане на етажни паркинги в кварталите и е организирал цялата процедура. По този начин може да се реши един от най-сериозните проблеми в кварталите, а именно липсата на паркоместа, коментира кметът.

Това е пътят – подготвени проекти, осигурено финансиране и след това работа и контрол, каза Фандъкова и допълни, че освен, че е функционален, паркингът ще бъде и много красив – с около 160 места, заедно с две зали за фитнес, спортна площадка и зала за събития. Третото ниво ще бъде обособено за зала за събития, тоест ще може да се използва за културни събития, да бъде наемано, така че да оживим това пространство, коментира Георги Георгиев. 

Близо 500 са новите паркоместа в районите „Надежда“ и „Слатина“, които ще има, когато завършим двата паркинга в тези райони, каза Георгиев. По думите му са много напреднали с изграждането на паркинга в район „Надежда“.  С тези два проекта ще има построени близо 4000 паркоместа на територията на столицата, уточни той. 

Хората от квартала приеха много радушно идеята, направихме две обществени обсъждания, те поставиха изискванията как да изглежда паркингът, а основното, което го различава от другия паркинг е, че тук ще имаме функционална спортна площадка на последния етаж, нещо, което в София до момента няма, обясни Георгиев. 

Проектът за паркинга в „Слатина“ три пъти е минавал обсъждане в Столичния общински съвет (СОС), за да бъдем днес на първа копка, посочи Георгиев. Той обясни, че една част от парите са собствени средства на пазарите, което показва, че те се управляват добре. Основната ни задача е хората, които живеят тук, да имат възможност да паркират колите на новия паркинг, вместо на улиците. Паркингът няма да бъде безплатен, но цените ще са поносими и сравними с останалите, поясни още той. 

Председателят на СОС каза, че работят общо по пет проекта за паркинги в София. Първият е с частни инвестиции при бул. „Г.М Димитров“, но един от бившите областните управители на София успя да създаде пречки, посочи Георгиев. Вторият, който е в напреднала фаза и тече конкурс, е в район „Младост“. За третия – паркига до МБАЛ „Княгиня Клементина“, има жалби от граждани, посочи Георгиев.