Полицаи ще протестират в центъра на София

полицейска-акция

Полицаи ще протестират в София на шествие-митинг, съобщиха от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР). Те искат 10% увеличение на заплатите, което да бъде записано в предложения бюджет за 2023 година, приет на първо четене от Народното събрание.

От 09:00 часа до приключване на протеста на 15.07.2023 г. се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства с изключение на автобусите, превозващи участниците в мероприятието, на паркинга на моста пред Националния стадион „Васил Левски“.

Служителите на МВР ще се съберат в 13:00 часа пред Министерството на финансите, където публично ще отговорят на изказаните от министър Асен Василев твърдения, че ако е имало увеличение на заплатите предходната година, то не се полага ръст на възнагражденията в бюджета за 2023 г.

В 13:15 часа се очаква полицаите да тръгнат на шествие към Народното събрание, където да изразят своето несъгласие с поведението и позицията на народните представители от 49-ото Народно събрание, които с мълчанието и бездействието си подкрепят тезите на министъра на финансите, казват от СФСМВР.

Представителите на федерацията отправят покана към всички депутати, които имат желание да чуят аргументите на протестиращите и се интересуват от мнението на работещите в системата на МВР, да дойдат на 15 юли на площад „Народно събрание“. Те канят и всички свои колеги, техните близки и семейства, и българските граждани да подкрепят протеста.