Йорданка Фандъкова: „Вдигаме данъка за автомобилите, за да се използва повече градски транспорт“

Столичен общински съвет

„Вдигаме данъка за автомобилите, за да се използва повече градски транспорт“. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на последното заседание на Столичния общински съвет.

Няма да се вдигат данък здраве и такса смет през 2020 г., добави още Фандъкова относно увеличение на данъците през следващата година.

ФАНДЪКОВА ПОИСКА ПО-ВИСОКИ ДАНЪЦИ ЗА КОЛИ И СДЕЛКИ

Фандъкова добави, че увеличението на данъците за автомобили е в пълно съответствие с плана за подобряване на качеството на въздуха. Тя заяви, че се е запознала внимателно с плановете на всички политически партии, но те не дават никакво решение на проблема със замърсяването на въздуха.

Данъци за автомобили и такса смет се плащат във всички държави на Европейския съюз. Чрез увеличаване на данъка за автомобилите стимулираме използването на градски транспорт, както и повече бюджет за озеленяване на града, добави Фандъкова.

Междувременно десетки хора се събраха на протест срещу увеличаването на данъците пред сградата на Столична община. Протестиращите носеха плакати с текст: „Не наказвайте бедните за сметка на богатите“;, „Стига сте крали от народа, откраднете от себе си“. Не вдигайте данъците на колите“ и др. Демонстрацията прочете под засилено полицейското присъствие.