Фандъкова поиска по-високи данъци за коли и сделки в София

данъци за автомобили

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще внесе предложение до Столичния общински съвет за увеличение  на данъка на автомобилите с най-ниските екологични стандарти и с най-голямата мощност.

Поскъпването ще засегне собствениците на коли с екостандарт до евро 4. За превозните средства евро 5 и 6, които са около 180 хиляди от общо над 787 хил. регистрирани в столицата коли, данъкът се запазва. За около 360 000 возила пък няма да има увеличение за мощността.

Най-важните задачи, които стоят пред Фандъкова са подобряване качеството на атмосферния въздух и работата в кварталите. Поради тази причина кметицата предлага промени в наредбата за данъците и таксите на Столична община.

Данъкът върху сделките се увеличава от 2.5 на 3 процента. От данъка върху сделките ще влязат допълнително 20 млн. лв., които са предвидени за улици и тротоари в кварталите

„Това са двата компонента в данъка за автомобили, които по закон общините имат право да променят, за да реализират своите политики. Справедливият принцип е най-замърсяващите коли да плащат повече. Колите с евростандарт 0, 1,2,3 и 4 коефициентът за екология да бъде горната граница, определена по закон. Колите със стандарти 5 и 6 запазваме данъка, който е в момента, а именно най-ниският праг по закон. По отношение мощността на автомобилите следваме същата логика. Колите с най-ниска мощност до 74 киловата запазваме най-ниския коефициент по закон, а тези с мощност над 74 киловата – да бъдат увеличени над минималните. Като увеличението не е чувствително, но смятаме, че това е важно да се предложи“, обясни Фандъкова.

Очакванията й са от промяната в данъка за колите да бъдат събрани около 18 милиона лева през 2020 година. Нейната идея е средствата да насочени към подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини в кварталите. 

„За колите с най-малка мощност увеличението е с до 3 до 10 лева. Както е за колите с по-ниските екостандарти. За колите до 100 конски сили, които са най-масовите в нашия град, увеличението е между седем и четиридесет лева. Като 40 е за колите с екостандарти 0,1 и 2. Тези със стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лева“, поясни столичният кмет.