15 електробуса тръгват по линии 123, 84 и 184

електробус-1

Нови 7 бързозарядни електробуса вече са доставени в Тролейбусно депо „Искър“. Още 7 такива превозни средства ще пристигнат в София на 31 декември т. г. или 2 януари 2020 г. Първият електробус е в столицата от близо месец и вече прави пробни обиколки в града.


Всички 15 електробуса са поръчани от „Столичен електротранспорт“ ЕАД по „Проект за въвеждане в експлоатация на нови електробусни линии на територията на гр. София”. Той предвижда електробуси да заменят съществуващи автобусни маршрути. Новите превозни средства ще се зареждат на крайните спирки в рамките на 5-6 минути, ще улавят енергия при спиране и ще я използват в изминаването на разстояния от минимум 20 km.


След като бъдат оборудвани с джипиеси и преминат регистрация в КАТ, 15-те електробуса поетапно ще бъдат пускани в движение по линии 123, 84 и 184.


Използваната екологична технология ще помогне значително да се намали замърсяването на въздуха. Реализацията на проекта ще позволи да бъдат спестени до 2/3 от отделените количества CO2 от използваните в момента дизелови автобуси по тези линии.