Запазват историческия вид на Борисовата градина и възстановяват част от облика, който е имала по Царско време

autokasta-kapitolia
Автокъща "Капитолия" Снимка: Трайчо Трайков/Фейсбук

Запазване на историческия вид на Борисовата градина в София и възстановяване на част от облика, който е имала по Царско време предвижда новият подробен устройствен план на парка. Това стана ясно по време на общественото му обсъждане тази вечер, пише „Стандарт„. 

Сред основните цели на плана са възстановяване на дейността на знакови обекти и придобиване от общината на терени, които в годините назад са станали частни, обясняват от Столичната община.

Проектът предвижда своя автентичен вид да върнат трите дансинга, Софийският тенис клуб, бюфетът бирария на острова в езерото „Ариана“ в стил австро-германски барок, стадион „Юнак“.

За Националния стадион „Васил Левски“, стадион „Българска армия“ и къпалнята „Мария Луиза“ планът разрешава основен ремонт и модернизация на съоръженията, като всички намеси могат да се осъществят само в рамките на сегашните параметри. Планът не допуска разширение на съществуващата към момента застроена площ, отбелязват от общината.

В резерватната част на Борисовата градина се допуска поставяне само на павилион на детската площадка, на съоръжението за книги при лятната читалня, за охрана и за билети. Забранява се разполагането на всякакви преместваеми обекти от типа сергии, пазарски будки, рекламни елементи и др.

Паленето на огън, фойерверките и къмпингуването на територията на Борисовата градина ще бъдат забранени. За всички входове на парка е предвидено поставянето на съоръжения, които да регулират влизането на автомобили.

Проектът предвижда места за четири паркинга – под терена на автокъща „Капитолия“, срещу която Столичната община води дела за премахване, в сервитутата на старата трамвайна линия между Телевизионната кула и Руското посолство, към ул. „Николай Габровски“ и към бул. „Симеоновско шосе“.

В проекта се предвижда подобряване на свързаността на парка с околните територии чрез изграждане на екодукти през бул. „Драган Цанков“ и алея „Яворов“, велосипедна мрежа, безопасен и удобен пешеходен достъп и свързаност с градския транспорт.

След представянето на проекта, писмени становища, мнения или предложения могат да бъдат депозирани в срок до 4 февруари в деловодствата на трите района, на чиято територия попада паркът – „Средец“, „Изгрев“ и „Лозенец“, както и на електронните им адреси. Заключителната дискусия е предвидена за 17 февруари.