19-годишната Зара Ръдърфорд кацна на летище София със своя свръхлек самолет

zara-rutherford
Снимка: Летище София

19-годишната Зара Ръдърфорд кацна на летище София със своя свръхлек самолет. Българската столица е една от спирките на Зара в опита ѝ да подобри световния рекорд за най-млада жена, която е обиколила света, летейки съвсем сама. Дотук младата девойка е преминала през повече от 50 летища из целия свят, като остават още няколко спирки, преди да „затвори“ околосветската си обиколка в Белгия след няколко дни.

Зара стартира околосветското си странствуване на 18 август предходната година, а задачата й е да стане най-младата жена водач, обиколила света сама на борда на своя ултралек аероплан „ Shark “ с оптималната излетна маса от единствено 600 кг.

На летище София Зара беше посрещната от Кристиян Стошек, главен директор „Трансформация“ и изпълнителен директор „Наземно обслужване“ на „СОФ Кънект“: „Бих искал да поздравя Зара, която е толкова смела и авантюристична, и да ѝ пожелая успех в преследването на рекорд. За нас е удоволствие, че тя избра летище София за спирка в своето пътуване. Както виждате, столичното летище е място, където хората следват мечтите си, празнуват и се случват големи събития. Ние приветстваме всички, които искат да посетят непознати места, което е възможно чрез широката ни гама от дестинации“.

„Летище София е едно от най-гостоприемните летища, на които съм кацала. Тук получих едно от най-топлите посрещания по време на цялото ми пътешествие“, това каза Зара Ръдърфорд пред журналисти на пресконференцията, състояла се на Терминал 2.

Българин е в основата за осъществяването на полета на 19-годишната Зара. Главен спонсор на полета се нарича Димитър Димитров и е собственик на хостинг компанията ICDSoft.