Главният архитект и Наско Сираков са разговаряли за козирката на “Герена“

214
kozirka-na-gerena

Главният архитект на София Здравко Здравков е разговарял със собственика на Левски Наско Сираков по повод казуса с козирката на Сектор „А“ на стадион „Георги Аспарухов“. Това съобщи той пред БНТ.

Трибуната все още не е покрита, за да бъде предпазена от разрушаване. Сектор „А“ беше открит официално през 2016 година.

Архитект Здравков обясни, че се е получило недоразумение между ръководството на Левски и спортния министър Радостин Василев, вероятно заради липсата финансов ресурс за козирката.

„Снощи се чухме с Наско Сираков. Касае се за извършване на конструкция на Сектор „А“, а неговото покриване трябва да отговаря на изисканията на УЕФА, като това ще струва доста средства. Такава аналогия козирка – трибуна, не бива да се прави, стадионът има огромна нужда от покриване, защото без него започва да се руши. Всеки знае, че една сграда без покрив, започва наводняване“.

„Трябва да се намери спешно решение за покриване на Сектор „А“, но не е само покриването, има доста сериозна промяна в осветлението, в другите сектори, за да се покрият изискванията на УЕФА. Трябва да се намерят сериозни средства. Финансовият ресурс за подобни съоръжения е огромен. Трябва да се сметне колко средства трябват. Тук е въпросът е да се намери необходимото финансиране, напрежение ще има, докато няма ясен финансов ресурс“, каза Здравков.

Вчера министърът на младежта и спорта Радостин Василев категорично отхвърля твърденията за направени внушения с изказването си за стойността на козирката на стадион “Георги Аспарухов”. Проблемът с течове в новия сектор, поради липса на козирка, беше споделен от представителите на ПФК „Левски” при срещата с министър Василев. 
    В своето изказване пред медиите на 11.01.2022 г. министър Василев се позова на думи на главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, че стойността на козирката на сектор „А” ще бъде колкото на цялата трибуна. Тази информация беше споделена от арх. Здравков по време на проведената среща в Министерството на младежта и спорта между министър Радостин Василев и главния архитект на СО на 05.01.2022 г. Желанието на министър Василев да помогне на ПФК „Левски” не трябва да се приема враждебно от ръководството на клуба, а да бъде оценено по достойнство, защото в противен случай прозират интереси далеч от спорта и коректността.