Въвеждат онлайн винетен стикер за платените паркинг зони

sinya-zona

Шофьорите, живеещи в синя и зелена платени зони за паркиране в София, вече ще могат да подават онлайн заявления за издаването на винетен стикер. Досега те трябваше минават през офиси на Центъра за градска мобилност, дори ако само желаят да удължават срока на разрешението.

С новата дигитална услуга ще бъдат улеснени около 35 000 софиянци, а над 180 000 разпечатани листове хартия ще останат в историята, прогнозира председателят на столичния общински съвет Георги Георгиев.

Спестяваме на близо 35 000 граждани десетки часове в офисите на ЦГМ за издаване на стикер. Спестяваме и разпечатването на над 180 000 листа с документи всяка година – всеки ползвател на услугата досега трябваше да разпечати близо 5 различни документа всяка година. По този начин облекчаваме работещите хора в забързаното им ежедневие“, коментира Георги Георгиев, цитиран от пресцентъра на СОС.

Регистрацията се извършва изцяло електронно – през всяко мобилно устройство от дома, офиса или друга точка. Чрез въведените услуги за отдалечена идентификация и електронно подписване от B-Trust Mobile, предоставени от БОРИКА, гражданите могат да подават заявления и да получат стикер изцяло по електронен път. Основните стъпки, през които преминава всеки потребител са:

  • Въвеждане на клиентски данни през сайта на ЦГМ;
  • Потвърждение на клиентските данни;
  • Електронна идентификация в приложението B-Trust Mobile;
  • Предоставяне на документи за право на собственост;
  • Онлайн плащане на таксата.

„Сертифицирано е по всички необходими стандарти, така че гражданите няма нужда да се притесняват. Всичко останало остава непроменено, като цените, условията за издаване на винетни стикери“, каза Димитър Дилчев, изпълнителен директор на ЦГМ.