Мажоритарният собственик на къпалнята „Мария Луиза“ предлага дела си на Столичната община

kapalnya-maria-luiza

Мажоритарният собственик на къпалнята „Мария Луиза“ Румен Гайтански предлага да продаде дела си на Столичната община или да бъде обзщетен с равностоен имот. Това съобщи за БТА Полина Витанова, председател на Съвета на директорите на общинското дружество „Софийски имоти“, което притежава миноритарен собственик на къпалнята.

Гайтански е изпратил писмо до Столичната община на 12 юни, което вече е разгледано от Комисията по финанси и бюджет към Столичния общински съвет (СОС), а днес предстои да бъде обсъдено и в Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация. Димитър Шивачев, изпълнителен директор на „Софийски имоти“ ЕАД и Полина Витанова ще представят полученото писмо и ще го коментират с членовете на комисията с председател Николай Стойнев и заместници Ботьо Ботев и Диана Тонова.

Полина Витанова каза за БТА, че преди около месец е създадена работна група със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова за къпалнта „Мария Луиза“. В нея участват общински съветници от всички политически групи в СОС и представители на администрацията. Работната група ще разгледа възможностите Столичната община да си върне къпалнята „Мария Луиза“.

Витанова подчерта, че в своето писмо Гайтански не е посочил конкретна сума или имоти, с които иска да бъде обезщетен.

БТА припомня, че точно преди една година, на 13 юни 2022 г., акционерното дружество „Парк Мария Луиза“ покани журналисти на територията на къпалнята и обяви, че възнамерява да възстанови къпалнята „Мария Луиза“ в нейните реални граници. Дружеството внесе заявление за издаване на виза за проектиране.  Целта е възстановяване на къпалнята и запазване на плувния комплекс. Няма да има високо строителство, жилища, офиси, молове. От дружеството „Парк Мария Луиза“ обявиха тогава, че ще обновят басейните, ще премахнат опасните съоръжения, както и че не предвиждат строителството на паркинги и високи сгради.

През юли 2022 г. главният архитект на Столичната община Здравко Здравков издаде виза за къпалнята „Мария Луиза“, с която се разрешава проектиране само на основно обновяване и модернизация на лятната къпалня, без да се допуска ново строителство.

В началото на тази година заради нерегламентираната сеч на 20 дървета на територията на къпалнята кметът на София Йорданка Фандъкова сезира Столичната дирекция на вътрешните работи и прокуратурата. Фандъкова наложи на собственика на „Парк Мария Луиза“ глоба в размер на 100 хил. лв., тъй като от Столичната община са установили освен изсечени дървета и изкопни насипи, и изкореняване с цел заличаване на уликите.

През февруари 2023 г. Столичната община обяви, че визата за проектиране на къпалнята „Мария Луиза“ не допуска ново строителство и че проектът на инвеститора е единствено за обновяване на къпалнята и трябва да се съгласува с Министерството на културата и Регионалната инспекция по околната среда и водите. Визата за проектиране позволява единствено основен ремонт и модернизация, с които не се засягат дървета и категорично не допуска ново строителство, увериха от общината тогава. 

В началото на този месец стана ясно, че проектът за реконструкцията на къпалнята „Мария Луиза“ е върнат от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) поради параметрите на предвиденото надстрояване и дострояване.

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков още през 2022 г. предложи къпалнята „Мария Луиза“ да се добави към резерватната част на Борисовата градина. Тогава вече няма да има апетити за строителство и къпалнята ще може отново да отвори за хората, посочва районният кмет. Тогава той посочи, че тъй като къпалнята „Мария Луиза“ е предимно частна, Столичната община би могла да отчужди или изкупи имота. Трайков напомни, че междувременно районната администрация „Средец“ успя да актува като общинска собственост 12 дка. През есента на миналата година тези 12 дка, които години наред бяха заградени до къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина, бяха върнати за публично ползване в границите на парка като оградата около тях бе премахната.