Въвеждат екостикери за колите. При мръсен въздух няма да ги допускат в центъра на София

екостикери-автомобили

Въвеждат екостикери за автомобилите. Целта е да се подобри качеството на въздуха в големите градове. В дните с фини прахови частици над нормата леките и лекотоварните коли които са в по-ниска екологична група, няма да бъдат допускани в централната градска част.

Стикерите трябва да влязат в сила най-късно на 12 юли тази година. Те ще се издават по време на техническия преглед. 

Вредните емисии ще се измерват по същия начин, но след това за всеки автомобил ще се издава стикер с чип с информация от коя екологична група е превозното средство. Общинските камери ще могат да засичат дали колата, която влиза в центъра на града е от разрешената екологична група.

„Ако тази екологична категория не е отразена в превозното средство, се взима датата на първа регистрация”, обясни Бойко Рановски, изп. директор на ИА „Автомобилна администрация” пред NOVA.

Системата във всеки пункт в страната ще бъде свързана с тази на администрацията.

„След края на тази година информацията ще постъпва автоматично в системата. Няма да има възможност за злоупотреби”, твърди Рановски.

Еко категориите са пет. Идеята е, колите в най-ниската група Евро1 и Евро 2 да не влизат в центъра на столицата в дните с високо замърсяване на въздуха. Стикерът с „еко” групата ще бъде залепен на предния прозорец на автомобила.

Контролът ще се извършва в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. В столицата вече са обособени две зони, в които при мръсен въздух над нормата няма да имат право да влизат автомобили от определени групи.

Около цялата синя зона, по основните булеварди на града -вече разполагат с такива камери, които имат възможност да разчитат номерата на автомоилите, заяви Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт към Столична община.

Или чрез регистрационния номер на колата, или чрез чипа от стикера на предното стъкло, камерите ще подават информация за нарушителите в Центъра за управление на трафика. Живеещите в зоните ще са изключение от правилото.

Седем месеца преди старта на новия вид контрол с екостикери, не е ясно как ще се санкционират нарушителите. Тепърва ще се обсъжда и какви точно ще са санкциите.