Служители на „Аварийна помощ и превенция“ спасиха бедстваща сърничка в кв. „Бояна“

сърничка-в-бояна

Сърничка е слязла в квартал Бояна вчера и не е могла да се върне обратно в планината. На място е пристигнал екип на „Аварийна помощ и превенция“, който е успял да улови дивото животно, което е било паднало в реката и да го превози и освободи в гористата част на Витоша. На място е пристигнал и участвал в спасяването на сърничката и екперт фауна д-р Никола Дойкин от Дирекцията на Природен парк „Витоша“.

Това е втори случай в който от „Аварийна помощ и превенция“ спасяват сърничка. Първият път намерената сърничка е закарана в Зоологическата градина, където е и до момента.

На Витоша живее почти цялата гръбначна фауна, която може да се срещне в България. Като почнем от най-едрия хищник – кафявата мечка – минем през вълци, лисици и стигнем до белки и златки. Срещат се и повечето копитни – благороден елен, сърни, а в най-непристъпните части на планината и диви кози. По-едрите животни избягват северните склонове (тези които виждаме от София), защото се нуждаят от по-големи територии и спокойствие.

През 80-те години дори се появи мечка стръвница, която на няколко пъти слизаше в Симеоново и убиваше овце в бившето ТКЗС, което се намираше под Симеоновския лифт. Живущите бяха предупредени да внимават, а ловни дружинки бяха мобилизирани да застрелят животното.