„Море до София“. Реки излязоха от коритата си. Квартали на София и села около столицата са наводнени

наводнение-в-софия

Високи нива на река Искър бяха регистрирани тази сутрин в района на град Нови Искър. Няколко селища бяха частично наводнени, имаше и спрени линии на градския транспорт. Хора от къща в Нови Искър са били евакуирани заради повишеното ниво на водата след обилните валежи. На много места притоците на река Искър покачиха нивото си и предизвикаха транспортен хаос.  Рано сутринта кола попада в капана на река Кътинска. В подлеза в Нови Искър около нея водата бързо е достигала два метра. Жената, която я е шофирала е била извадена от местни жители.

Река Кътинска заля път в Нови Искър

В село Мрамор река Блато е достигнала почти до шосето за Доброславци. Местни жители разказаха, че новопостроените диги спасяват селото от заливане. В селата Мировяне, Житен и Требич има наводнени къщи, а до околовръстния път, служители на Столична община поставят изкуствени диги, за да не бъде залято шосето.

В Мировяне и Требич има наводнени къщи, а полетата между двете села са превърнати в езера.

Требич

Автобусите от линии 23 и 26, които минават през район „Нови Искър“, където има 3 критични участъка от повишеното ниво на реките, не пропускат спирки по маршрутите си. Линия 23 има отклонение през Околовръстен път. Тя се движи от автостанция „Орландовци“ по маршрут до кв. „Изгрев“ , кв. „Гниляне“ и обратно през Околовръстен път, надясно по него, надясно по ул. „Искърско дефиле“ до гарата „Курило“ – двупосочно. Има закъснение от 30 минути.

Стадионът в Требич

Линия 26 се движи от ж.к. „Обеля“ по маршрут до крайна точка – гарата „Курило“ и обратно по маршрута. Няма закъснение. Линия 28 от с. Локорско се движи по обичайния маршрут до кв. „Изгрев“ и обратно до Околовръстен път, след което надясно по „Искърско дефиле“ до гара „Курило“ и от там обратно по маршрута. Закъснява до 20 мин. Линия 27 се движи по обичайни маршрут. Няма закъснения.

наводнение-в-софия
Полетата до Околовръстното шосе при с. Мировяне

Отстраняват се паднали дървета, натежали от сняг, в района на Плана. Пътят там е проходим до Царева махала.Всички останали линии на обществения транспорт на територията на Столичната община се движат по график.

Екипите на Аварийна помощ и превенция на Столичната община и на „Напоителни системи“ са на място на критичните участъци. Отводняват се засегнатите места в Требич, Мировяне и с. Житен, като се изграждат и защитни диги. Директорът на аварийното звено към Столична община Красимир Димитров препоръчва при високи нива на водите на пътното платно водачите да не правят опити да преминат, а да се върнат.