Учение на летище София за посрещане на пътници със симптоми на коронавирус

coronavirus-sofia-airport

Заради зачестилия брой на заразени с коронавирус в Италия и други страни в Западна Европа, Летище София направи учениe по посрещането на пътници със симптоми характерни за вируса. Две момичета, които бяха сред пътничките на полет от Истанбул бяха посрещнати от медицински екипи на летището и след като съмненията за коронавирус се потвърдиха – и двете бяха откарани със специално оборудвани линейки към ВМА. Полетът от Истанбул беше нарочно избран, тъй като това е една от рисковите дестинации, поради факта че до там има директни полети от Китай. 

На Терминал 1 и 2 има термокамери, които следят всички пътници и всеки, който има над 37 градуса температура е отвеждан в изолатор където му се правят прегледи. Ако има съмнение за някакво заболяване, то той бива транспортиран в болница.

Пътниците със съмнения за коронавирус ще бъдат приети в Клиниката по инфекциозни болести. Тя е напълно подготвена за такава ситуация – разполага с изолатори за заразени с особено опасни инфекции. Достъпът до тях е ограничен, а лекарите влизат със специално облекло и през специален шлюз.

Налягането в помещението е отрицателно. Така не се позволява на патогените – вируси или бактерии да напуснат изолаторите и да заразяват цялата клиника. По този начин могат да бъдат изолирани до 40 заразени. Клиниката разполага и с единствената специална носилка за транспортиране на заразени с особено опасни инфекции.