70 години от обявяването на Банкя за курорт

От 29 февруари до 8 март 2020 г. Столична община район „Банкя“ Ви кани на поредица „Патриотични дни“!
„Голям Сечко, Малък Сечко и Баба Марта“ – това е заглавието, под което ще отбележим деня бонус 29 февруари с посрещане на Баба Марта и масово плетене на мартенички със Седянка „Българка“ (11:00 ч., до Часовниковата кула). С граовски хумор за бозата ще ни завладее концерт-спектакълът „Джокица“ на Фолклорен ансамбъл „Етнофолк” от гр. Радомир (13:30 ч., парк „Ротонда”). Пътуващото читалище „Бащино огнище“ на Ивайло Шопски за втори път ще гостува на града. Интересът към него е нестихващ, а жителите и гостите, желаещи да се докоснат до възрожденския му дух, могат да го направят на 29 февруари и на 1 март. За децата и техните родители ще има Хайдушки игри, игра по ориентиране и много награди.
На 1 март по повод Деня на самодееца Ви очаква великолепие от ритми с концерта на Фолклорен ансамбъл „Банкя“ (12:00 ч., парк „Ротонда“). След това парковото пространство ще бъде заето от голяма карта на България, около която знания ще мерят ученици от 78. СУ „Христо Смирненски“ – Банкя в играта „Познавам ли моята България“. Специален Патриотичен спектакъл ще изнесе Оркестър „Шевица“ с гост-участници обичаните танцьори от Танцов клуб „Пендари“ и талантите от Театрално студио „Смехурко“.
В Деня на Освобождението на България 3-ти март ще се срещнем отново в парк „Ротонда“ с инициативата „Пробуждане с хоро“, организирано съвместно със 78. СУ и Танцов клуб „Пъстра китка“. С патриотичен рецитал ще се включат и ученици от училището. Събуждането с хоро като за празник ще е в 12:00 ч.
Конски тропот на коне от конната база в Иваняне ще огласи парк „Кестените” и Пешеходната зона на Тодоровден – 7 март (събота). А където има коне, има и веселба. Тя ще се дължи на фолклорния концерт с участието на Танцовите клубове „Пъстра китка” и „Пендари“ (13:00 ч., парк „Ротонда“).
На Международния ден на жената 8 март дамите ще бъдат почетени с музикалния спектакъл „Осем песни за жената“ на БГ Дуетът в парк „Ротонда“ (неделя, 13:30 ч.).

Събитията за с вход свободен и са част от Календара с културни събития на СО, както и от Календара по повод 70-ата годишнина от обявяването на Банкя за курорт.