Църковните служби по Великден ще бъдат на открито

служби по великден

Само празничната служба в нощта срещу Великден ще се проведе извън храма, т.е. тази служба, чиято основна част е, че вярващите „обикалят“ около църквите. Другите литургии и последования остават вътре.

Църквата ще промени традиционните си практики по време на Цветница и Великден, като изнесе службите си на открито. Това потвърди ръководителят на Националния оперативен щаб ген.Венцислав Мутафчийски, след като заедно с вицепремиера Томислав Дончев се срещна със Светия Синод.

“Службите ще бъдат извън храмовете. С помощта на полицията ще се спази разстоянието на отворените пространства, а при посещенията в храмовете ще се грижат самите свещеници. Службите ще бъдат излъчвани по телевизията и онлайн, за да няма ощетени“, каза Мутафчийски.

Посещенията на храмовете няма да бъдат забранени, но мерките за безопасност в тях ще бъдат по-строги и следени от свещениците, за да се подсигури безопасността на миряните.

Премиерът Бойко Борисов благодари на патриарх Неофит и на владиците от Светия Синод за разбирането на правилата, наложени в ситуацията на извънредно положение.

„Хем да си вървят религиозните празници и хората да могат да си се помолят на Господ, но и със стриктно спазване и на всички хигиенни и карантинни условия. Ще изнесат свещниците отвън и ще проповядват отвън. Извън храмовете МВР ще контролира реда за разстоянието, маските, дезинфекцията. Така че да могат хората да се помолят на своя Господ. Може и други вероизповедания да поискат, но само при същия ред ще се движим“, каза Борисов.

До този момент към Българската патриаршия са отправяни единствено вербални призиви Църквата да се включи в мерките срещу разпространението на коронавируса. Заплахата от заразата не се отрази на църковните обичаи и богослуженията в дните от Великия пост продължават да се отслужват при отсъствието на ограничителни мерки.

Църквата се включи в борбата срещу COVID-19 като разкри телефонна линия за духовно-психологическа подкрепа.

На този фон интелектуалци и общественици изпратиха отворено писмо до отговорните институции, подписано от 200 души с призив достъпът на вярващите до храмовете да бъде временно преустановен заради епидемията.

Религиозните служби са преустановени на много места в Европа. Ватикана взе безпрецедентното решение всички великденски служби да преминат в отсъствието на богомолци. Ограничителни мерки предприе и гръцката църква, която отмени всички богослужения с изключение на неделните литургии, които ще се провеждат в съкратен вариант.

Ограничен е достъпът на християните до светите места в Йерусалим и Витлеем, джамиите в свещените за исляма градове Мека и Медина също са затворени.