Тролейбус ще свързва трите лъча на метрото

gradski-transport
градски транспорт

Нова тролейбусна линия вероятно ще свързва трите лъча на метрото и ще се подобри транспортното обслужване на квартал „Манастирски ливади“. Това заяви пред БТВ  заместник-кметът на София по транспорта Евгени Крусев.

 Тролейбусът ще покрие трасето в спрения участък на трамвай номер 6 от НДК до „Лозенец“ (при басейна „Спартак“) и това е един от четирите варианта за решаване на проблема, които ще бъдат обсъдени от експертен съвет при главния архитект.

Жители на кв. „Лозенец“ протестираха срещу намерението на Столична община да закрие трасето на трамвай N:6, което стига до техния квартал. Маршрутът на трамвая беше отклонен към кв. „Иван Вазов” преди две години, уж временно заради ремонта на подлеза на НДК. Ремонтът приключи, но трамваят продължава да се движи към кв. „Иван Вазов”. На обществено обсъждане миналата седмица стана ясно, че се предлага премахването на трамвайната линия до кв. „Лозенец”. На обществено обсъждане миналата седмица стана ясно, че се предлага премахването на трамвайната линия до кв. „Лозенец”. 

Обещанията бяха мотрисите да тръгнат отново в средата на миналата година, но това не стана. 

 Евгени Крусев допълни, че пускането на тролей, който да минава по бул. „Арсеналски“ и улица „Бяла черква“, ще даде още няколко ползи – ще се подобри транспортното обслужване на квартал „Манастирски ливади“, а линията ще свързва и трите линии на метрото. Идеята е превозните средства по новата линия да спират на метростанциите при Софийския университет, на бул. „Патриарх Евтимий“ и до хотел „Хемус“. Изграждането на контактната мрежа за тролеите ще стане през лятото, когато предстои основен ремонт на бул. „Арсеналски“.

Заместник-кметът Крусев обясни още, че при решаването на проблема на първо място трябва да се намери вариант за преместване на трамваите по бул. „Скобелев“, така че те да не минават под прозорците на живеещите около тунела под НДК. 

Жителите на кв. „Лезенец” напомниха, че вече са събрани 5000 подписа за запазване на трамвайното трасе до техния квартал. Те напомнят, че от Столична община им бяха обещали спирането на трамвай да е временно. Трамвай №6 се движи и в момента от кв. „Обеля” до кв. „Иван Вазов” и ще продължи да се движи, защото обслужва много хора, напомни Крусев.