Жителите на Лозенец с ултиматум към общината за трамвай 6

tramvai-shestica-lozenets-sofia
Снимка: Спаси София

Жители на столичния кв. „ Лозенец “ дадоха срок от 1 месец да се възстанови движението на трамвай 6 в участъка до басейна „Спартак“, в противен случай заплашиха с протести и блокиране на булеварди, както направиха преди 2 години, когато трамваят беше спрян за първи път.

Това стана на обществено обсъждане в сградата на 139 ОУ „“Захарий Круша“ в квартала с участието на кмета на район „Лозенец“ – Любомир Дреков, който искаше да чуе мнението на съкварталците си относно последните планове на Столичната община за перманентно премахване на трамвайното трасе по бул. „Арсеналски“ и бул. „Черни връх“, свързанo с проекта за реконструкция на бул. „Скобелев“ в района на Петте кьошета.

Причина за острото недоволство в „Лозенец“ са обявените планове за реконструкция на бул. „Скобелев“, представени на две поредни обществени обсъждания в сградата на Направление архитектура и градоустройство през последните 2 месеца. На второто обсъждане повечето присъстващи, предимно общински служители, се обявиха за вариант, при който трасето на трамвай 6 се премахва, а на негово място се пуска тролейбус, без да се отчете, че такъв няма да обслужва същите дестинации, както трамваят, предаде БГНЕС.

 “Именно обединението около тази вредна идея ни провокира да поискаме дискусия и в кв. „Лозенец“. Считаме, че не може бъдещето на транспортното обслужване на цял квартал да се решава на километри от там, в зала пълна предимно с представители на столичната община, които нямаха смелостта дори да станат и да защитят трамвайния транспорт, когато част от малкото присъстващи граждани се изказваха с твърдения, че целият трамваен транспорт трябва да бъде закрит, защото е отживелица. Не може докато в цял свят този вид транспорт преживява ренесанс, ние да имаме мислене отпреди 60 години”, заявиха от „Спаси София“ и припомниха, че за последните 10 години, в София са били ликвидирани над 10 км. трамвайни трасета, което е “огромна рана за градския транспорт и градската мобилност”.