Започнаха тестовете на новите влакове за софийското метро

siemens-inspiro-sofia-subway-metro
Влаковете Siemens Inspiro

Първият от новите влакове за третата линия на софийското метро вече е произведен и е в процес на технически изпитания. Те се извършват в Германия. В производство са още 4 от 20-те влака. Предвижда се първите влакове да започнат да пристигат в София през лятото на тази година.

През лятото на 2015 г., компанията предложи по-ниска цена за доставката на 20 нови метровлака за бъдещото трасе от жк „Овча купел” до жк „Левски”, което се очаква да бъде готово през 2020 г. Новите мотриси струват 418 млн. лв. без ДДС, или по около 20,9 млн. лв. на метровлак. Част от средствата са договорени по ОП „Транспорт“ и съфинансиране от българска страна.

siemens-inspiro-sofia-subway
Новите метровлакове Siemens Inspiro

Новите влакове са производство на Сименс и са с намалено потребление на електроенергия, намалени нива на шум, както и с опция за движение без машинист. Те ще бъдат и цялостно проходими, а не както досега с отделни вагони. 

Метровлаковете са от серията на „Сименс“ Inspiro. Те се тестват в центъра за изпитания Т1 на Сименс, намиращ се в Вегберг-Вилденрат, Германия.

Изпълнителят трябва да изработи 20 съчленени влака от по три секции, всеки с дължина около 60-метра, или с 20 метра по-къси от използваните в момента в София руски влакове.

sofia-metro-siemens-inspiro
Новите влакове за софийското метро

Машините ще се движат по трета линия на метрото и свързва кв. „Овча купел“ с кв. „Левски“. Трасето на новия метродиаметър, който се строи в момента, е 18 км и по него ще има 18 метростанции.
Новите влакове за столичното метро  ще обслужват и първия етап от трасето, който е с дължина 7 км, ще има 7 метростанции и ще свързва „Красно село“ с началото на бул. „Владимир Вазов“.