Столичният общински съвет одобри водоподаването от София до Перник

Столичен общински съвет

С 56 гласа „ЗА“ и един „Въздържал се“ общинските съветници одобриха доклада за водоподаването

Столичният общински гласува да се помогне на Перник заради водната криза. Общинските съветници одобриха доклада за водоподаването от София до Перник с 56 гласа „за“ и 1 „въздържал се“.

Предложението на правителството е градът да се снабди с вода от язовир „Белмекен“, през „Бели Искър“ и водопреносната мрежа на столицата. За целта ще се изгради допълнителен тръбопровод от Мало Бучино до Перник.

„Радвам се, че това по един толкова важен, съществен и отговорен въпрос днес Общинският съвет гласува с почти пълно мнозинство. Имаше сериозни дебати, имаше разбира се и много политически спекулации, включително и внушения и лъжи, но най-важното е това да можем, гарантирайки водата на София, да помогнем на хората, които са в криза само на 30 – 40 километра от София“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред след извънредното заседание на СОС.

Фандъкова посочи, че в бъдеще предстои сериозен контрол и подаване на информация на гражданите на София, за да могат да бъдат спокойни, че водоподаването в столицата няма да бъде възпрепятствано. „Тепърва ще наблюдаваме и следим целия процес. При най-малкия риск за водния баланс на София да може да се преустанови подаването към Перник“, допълни тя.

Вчера в СОС по темата за водоснабдяването заседаваха три комисии – по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, по икономика и собственост и по финанси и бюджет. Те позволиха подаването на вода към Перник през водоснабдителната система на София.