Направиха тест за доставяне на 300 л вода в секунда по водопроводната мрежа

prechistvatelna-stancia-bistritsa
Снимка: Фейсбук профил Йорданка Фандъкова

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА ПРОВЕРИ ПРЕЧИСТВАТЕЛНАТА СТАНЦИЯ В БИСТРИЦА

Йорданка Фандъкова провери пречиствателната станция в Бистрица. В контролният пункт на „Софийска вода“ се получава информация за нивото на язовирите и се управлява водопроводната система.

Миналата седмица в четвъртък беше направена техническа проба дали могат да се предадат 300 л/сек до резервоара в Мало Бучино. Тестът е успешен. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на „Софийска вода“ Васил Тренев.

„В контролния център на „Софийска вода“ наблюдаваме в реално време 24 часа движението на водните количества от нашите източници в язовир „Бели Искър“, преминаването на тези водни количества през довеждащите водопроводи през пречиствателните станции до нашите резервоари“, обясни Тренев.

По думите му в този контролен център се наблюдават и авариите, които има, и когато има нужда да се намали или увеличи налягането на водата, да се отвори или затвори някакво устройство. Той добави, че има дистанционно с компютърна система, което от там управлява процеса.

Фандъкова увери че няма опасност София да остане без вода. Ето какво написа тя в социалните мрежи:

В контролния център на „Софийска вода“ в Бистрица в реално време се следят нивата на яз. „Искър“, яз. „Бели Искър“, водните количества, които преминават през магистралните водопроводи, пречиствателните станции, резервоарите и помпените станции, налагането и качеството на водата, както и възникналите аварии и реакция за отстраняването им.

Днес заедно с ръководството на „Софийска вода“, общински съветници и медии показахме възможностите на системата за контрол. За мен е ключово, когато обсъждаме възможността през водопреносната система на София да преминат допълнителни количества вода към Перник, е софиянци да имат реална информация за водоснабдяването на града ни и възможностите за контрол, които сме изградили.

Утре общинският съвет ще разгледа възможността през Рилския водопровод да преминават 300 литра/секунда от каналите „Манастирски“ и „Грънчар“ до резервоар „Мало Бучино – нов“ и от там през ново трасе до Перник.

Тестът, който беше направен преди дни, беше успешен. Магистралните водопроводи имат достатъчен капацитет да осигурят тези допълнителни количества.

Трасето на Рилският водопровод е 70 км и годишно по него има до 2-3 аварии, които се отстраняват приоритетно.

Всеки ден акредитирана лаборатория изследва качеството на водата в София от 72 точки в града. През 2019 г. са направени 8500 проби за контрол и над 150 000 анализа на качеството на водата по различните показатели.