Столична община поставя филтри на комини в „Красна поляна“

До края на 2019 г. ще бъдат монтирани общо 180 филтъра на комини на домакинства, които се отопляват на дърва и въглища с цел подобряване на качеството на въздуха. Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова.
Тя провери монтирането на първия от новите филтри в рамките на новата програма на Столичната община за поставяне на филтри на комините на домакинства, които се отопляват на дърва и въглища в районите „Красна поляна“ и „Слатина“.

Консумацията на филтъра е 30 вата, колкото на една електрическа крушка, посочи Дамян Дамянович, представител на консорциума от фирми, изпълняващи проекта. Той обясни, че в комина се поставя един електростатичен електрод, който създава електростатика и спира фините прахови частици.

Тягата на горивните газове излиза, така че печката се разгаря нормално. След приключване на горенето, частиците изпадат в горивната инсталация, където претърпяват вторично изгаряне, отбеляза Дамянович. Филтрите спират повече от 80 процента от праховите частици като дори и неприятната миризма изчезва, съобщава БТА.

Разходът на електричество на тези уреди е между 12 и 15 лв. на година. На домакинствата филтрите се предоставят безвъзмездно, финасирането е от бюджета на СО. Цената на един филтър е 3950 лв.

Кметът Фандъкова разясни, че поставянето на филтрите е допълваща мярка към двата големи проекта на СО за подмяна на отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични. 80 процента е ефективността на използването на филтрите, каза кметът.

Тя посочи, че това не е кардинално решение на проблема, но има редица къщи и домакинства, които не са допустими за влизане в двете големи програми на общината. Инициирахме тази промяна, СОС прие създаването на новата програма, която е тригодишна и обхваща общо 2000 домакинства, разясни Фандъкова.

От общината посочиха, че правят периодични проверки в общинските жилища в т.нар. Виетнамски общежития. Там се работи по програма за премахването на тези общежития като се очаква през май-юни догодина да бъдат премахнати три блока.

Глобите извън пределите на жилищата са от 100 до 500 лв. при установяване на горене на гуми, кабели и т.н.