Фандъкова определи новата маркировка по „Патриарх Евтимий“ като изключително нелепа

Маркировка на бул.
Снимка: Забелязано в София Nikolay Mum

Като изключително нелепо определи кметът на София разчертаването на големите паркоместа по булевард „Патриарх Евтимий“, по БНР.  Експертите на общината са й обяснили, че целта е била да се резервира пространството за велоалея, която ще бъде маркирана следващата пролет, посочи Йорданка Фандъкова:

„Разбира се, че изключително нелепо е решението. Аз им го казах вчера на колегите, можели са да дадат други варианти, каквито са имали. Имали са спорове с КАТ, това са го измислили. Смятам, разбира се, че са можели да дадат и по-добро решение, но така или иначе това е направено с цел да се резервира пространството за велоалеята. Знаете, че велоалеите –  изграждането им и маркирането им – е важна част от усилията ни за намаляване на трафика и подобряване качеството на въздуха“.

МАРКИРАХА ГИГАНТСКИ ПАРКОМЕСТА ПО „ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ“

Фандъкова също подчерта, че част от голямото пространство, което в момента е заето от паркоместа, е предвидено за велоалея, която ще се намира между паркиралите коли и тротоара.

Кметът подчерта, че изграждането и маркирането на велоалеите са важна част от борбата със замърсяването на въздуха, подобряване на качеството му и намаляване на трафика.

От няколко дена текат дискусии около вече отворения за движение бул. „Патриарх Евтимий“, тъй като паркоместата, които са разчертани там, в момента са достатъчно дълги, за да поберат два автомобила.

От Столична община обаче уточняват, че проектът е на КАТ и включва както паркоместата, така и велоалея, която тепърва ще бъде маркирана.

В момента велоалеята не може да бъде направена цялостно, тъй като предстои реконструкция на тротоарната настилка и подмяна на шахтите в района на „Петте кьошета“ и бул. „Витоша“.

Алеята за велосипедисти е предвидена да бъде с ширина 1,5 метра и ще включва и физически ограничители.

Организацията Велоеволюция, Съюзът на урбанистите в България и „Спаси София“ вече изпратиха отворено писмо до кмета Йорданка Фандъкова с искане проектът да бъде преразгледан и с настояване булевардът да не се превръща в „огромен паркинг“.

Те призовават за спешно свикване на работна група, която да изработи новия проект и да вземе предвид интересите на всички участници в движението. Настояването е и незабавно да бъде включена и бус лента за сметка на паркоместата.