Стартира строителството на водопровода между Мало Бучино и Перник

водопровод Мало Бучино - Перник

Започна строителството на новия водопровод между Мало Бучино и Перник, който ще осигури вода на града след 40 дни. Системата ще бъде свързана през водопровода на София.

Строителните дейности са с отправна точка Перник, за да не създаваме дискомфорт на населението в Мало Бучино, каза министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му стойността на тръбите без ДДС е 5 700 000 лв. Те ще бъдат доставени в рамките на 23-25 дни, като се очакват 130 камиона.

Направиха тест за доставяне на 300 л вода в секунда по водопроводната мрежа

По 13-километровия водопровод ще се подава вода за Перник, дошла от водосбора на язовир „Белмекен“ и преминала през през ВиК мрежата на София.

Общата стойност на проекта е 27 039 000 лв. с ДДС , като тя включва и изграждане на помпена станция, подмяна на три спирателни крана по довеждащия водопровод на Перник и монтиране на система за мониторинг на язовир „Студена“. След изграждане на новата водопроводна връзка ще започне почистване на дъното на язовир „Студена“, каза Караниколов.

Планирано е строителството да продължи 40 дни, като ще се работи денонощно. Освен държавното дружество „Монтажи“ ще се включат и екипи от Камарата на строителите, които сега разглеждат проекта. Караниколов каза, че много разчита на тяхната помощ, а колко ще са тези екипи ще стане ясно в понеделник. Столичният общински съвет одобри водоподаването от София до Перник

Трасето преминава по инфраструктура на Пътната агенция, затова не се очакват обжалвания. Проектът ще бъде качен в понеделник на страницата на Министерство на икономиката.

Заради строителните дейности до средата на февруари се ограничава движението по 1,2-километровия участък от третокласния път Големо Бучино – Перник.