Променят проекта за ремонт около „Александър Невски“

площад

Главният архитект на София Здравко Здравков връща за поправки изготвения проект

Главният архитект на София Здравко Здравков поиска сериозни промени в изготвения проект за реконструкцията на Зона 4, в която влиза площад „Александър Невски“, булевардите „Цар Освободител”, „Васил Левски” и прилежащите улици. Това става ясно от обществената поръчка на Столичната община. Пространството около храма трябва да се ремонтира основно от победителите в конкурса  от студио А.Д.А, които проектираха и ремонта на ул. „Граф Игнатиев“.

Заданието, изготвено от арх. Здравков, кореспондира пряко с грешките, направени при ремонта на Графа и изненадващите проектантски решения на Панталеев. 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ НАСТОЯВАТ ЗА НОВ КОНКУРС ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА ЗОНА 4 В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

В обществената поръчка Здравков подробно описва какво трябва да се промени в проекта. Има изискване за въвеждане на етапност при изпълнението на обекта, а не цялостно блокиране на пространството. На площад „Александър Невски“ трябва да бъдат поставени и самопочистващи се тоалетни. Подмяна на уличното осветление и подземни контейнери за отпадъци също трябва да влязат в преработения проект за обновяването на зоната. Относно настилката в изискванията на главния архитект се посочва, че трябва „да се прецизират детайлите на всички тротоарни настилки по отношение дебелината на основните пластове, правилно обозначаване на материалите в пътните конструкции, както и стандартите, на които трябва да отговарят“

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА: ПАВЕТАТА НА ПЛОЩАД „АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ“ ЩЕ ОСТАНАТ

За реконструкцията на бул. „Цар Освободител“ Здравков изисква да се уточнят местата и необходимите количества жълт керамичен паваж за репариране на пътната настилка спрямо състоянието към момента. Също така да се даде детайл за повдигнатата паважна настилка при кръговото кръстовище на булеварда, като се има предвид наличието на трамвайни релси.

Като възложител арх. Здравков постовя ред конкретни изисквания, сред които: Да се актуализира геодезическата снимка; да се прецизират детайлите на всички тротоарни настилки по отношение дебелината на основните пластове, правилно обозначаване на материалите в пътните конструкции, както и стандартите (само действащи), на които трябва да отговарят; за бул. „Цар Освободител“ да се уточнят местата и необходимите количества жълт керамичен паваж за репариране на пътната настилка спрямо състоянието към момента; да се даде детайл за повдигнатата паважна настилка при кръговото кръстовище на бул. „Васил Левски“, като се има предвид наличието на трамвайни релси; да се изработи нов план на настилките за пл. „Гина Кунчева“, тъй като плочите, предвидени по одобрения проект, не могат да се ползват;  да се преразгледат необходимите намеси в градината при храм „Света София“, тъй като зелените площи са в много добро състояние, а алеята пред базиликата е ремонтирана преди две години; да се прецизират проектните решения по отношение на достъпната среда; за тротоара около Народното събрание да се уточнят необходимите видове работи; да се даде детайл на настилката на ул. „Оборище“ (девети етап);  уличното осветление по бул. „Васил Левски“ да е съобразено с изграденото с финансиране от Международен фонд „Козлодуй“; да се представи проект за вертикална планировка на ул. „Шипка“; във всеки етап да се отразят подземните контейнери за отпадъци; проектът за ВОД да се актуализира в съответствие с предвиденото етапно изграждане на обекта и др.