Йорданка Фандъкова – Паветата на пл. „Св. Александър Невски“ ще останат

площад

Решението е още от 2017 г. каза Фандъкова по БНТ

„Паветата на площад „Александър Невски“ остават и това не е новина“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която коментира в сутрешния блок на БНТ ремонтите в столицата. Решението е още от 2017 г. преди започване на реконструкцията и беше отразено във всички проекти. Медийните публикации, отразени мълниеносно и коментирани от партийните централи, няма как да не са я накарали да си помисли,че тече кампания.

Кметът на София отбеляза, че реконструкцията на централната градска част предизвиква затруднения и неудобства.

Фандъкова беше категорична, че винаги е застъпвала позицията – в историческия център на града трябва да има минимални намеси и то само по необходимост, за да се запази духът на Стара София.

ОБНОВЯВАТ ОСВЕТЛЕНИЕТО В СОФИЯ СЪС 160 МИЛИОНА ЛЕВА

Паважът на площад „Св. Александър Невски“ е запазен, осветителните тела са подменени с максимално близки до тези, които са в Стара София. Постарахме се да запазим максимално вида, подчерта кметът на столицата. И поясни, че ще бъдат ремонтирани само участъци от настилката, които са в лошо състояние, както и тротоарите. Възлага се и промяна в проекта, която е свързана с нивата на тротоарите, за да ги запазят. Първоначалната идея е била да бъде равно нивото и на настилките, и на тротоарите. Остава решението за пешеходна зона по ул. „Оборище“ от „Раковска“ до храм паметника „Св. Александър Невски“. Срокът за работа на площад „Александър Невски“ е 365 дни, с 55 дни допълнително заради метеорологични проблеми. Компанията, която извършва проекта, трябва да е наясно, че за забавяне и некачествена работа са предвидени много сериозни санкции.

Кметът подчерта, че предстои още много работа, не са отстранени все още проблемите в градинката при пред университета и при „Кристал“, но оградите са премахнати, за да могат гражданите да преминават.

На въпрос за цените на пейките и кошчетата на площад „Славейков“ и площад „Гарибалди“, Йорданка Фандъкова поясни, че няма пейки на цена 10 000 лв.

ЩЕ ПРЕМАХНАТ ЛИ ПАВЕТАТА ОТ ПЛОЩАД „АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ“

„Класическите пейки и във втора, и в четвърта зона са между 850 и 1290 лв. Има 12 архитектурни композиции в зона 2 – те могат да бъдат видени от хората на площад „Гарибалди“. Там има 5 композиции в различни комбинации с места за сядане.“, разказа още Фандъкова.

Кметът поясни, че стойността на един такъв елемент е между 1 460 и 2 166 лв. Цялата композиция струва около 8 500 лв. Предстои монтажът и на площад „Славейков“. Компанията, която доставя тези елементи, е лидер в производството на такива материали, това са потвърдили и редица архитекти.

Има 10 големи обекта в София, където ще се проведат мащабни ремонти това лято. Два от тях столичният кмет определи като стратегически – продължаването на работата по вътрешния ринг на града и изграждане на канализационен колектор. Очаква се и продължаването на Южната дъга на Околовръстния път, както и ремонт на бул. „Президент Линкълн“ в Овча купел, наред с други.

Продължава обновяването на столичния градски транспорт, като засега вредните емисии, излъчвани от негови превозни средства, са намалени с 2,5 пъти, заяви Йорданка Фандъкова. Следващата седмица предстои да бъдат пуснати в експлоатация първите 20 от общо 60 съчленени автобуса на природен газ по линия 11.