Архитектите на „Графа“ искат да премахнат паветата от площад „Александър Невски“

зона-четири

Поставят настилка в цветовата гама на „Граф Игнатиев“ вместо паветата

Предстоящото обновяване на софийския площад „Александър Невски“ ще бъде по проект на архитектурно бюро А.Д.А, ангажирано и с ремонта ул. „Граф Игнатиев“ и с водната стена на площад „Гарибалди“, написа сайта на dnevnik.bg . Архитектурното бюро, ръководено от арх. Иво Пантелеев, през 2014 г. спечели обществената поръчка на Столичната община, но сдружение „Зограф“, в което участват преподаватели от Художествената академия, призовава в писмо до медиите да се проведе общоградски референдум дали одобреният проект да се реализира. И дали софиянци са съгласни радикално да се „префасонира“ пространството около катедралния храм „Св. Ал. Невски“ по модела на ул. „Граф Игнатиев“. Става въпрос за т.нар. Зона 4 от централната градска част, чието обновление ще струва 20 млн. лв. без ДДС.

По проекта на А.Д.А се предвижда подмяна на паважа на ул. „Оборище“ в участъка от ул. „Раковски“ до Паметника на Незнайния воин. „Предстои да бъдат извадени и премахнати завинаги едроразмерни павета, въпреки че са декларирани за паметник на културата и са под закрилата на закона, за да бъдат сменени с „модерна“ настилка, която не само че е със спорна естетика, но по обясними причини едва ли ще издържи и оцелее десетилетия“, опасяват се от сдружение „Зограф“.

Предвижда се всички тротоари около площад „Ал. Невски“ да се изравнят с нивото на уличното платно, което може да наложи поставянето на ограничители заради безопасността на пешеходците. „Не е изключено там да се появят познатите ни до болка от „Графа“ гранитни ограничители тип „перки на акула“, опасяват се членовете на сдружение „Зограф“.

Предлага се в паважа около самия храм-паметник „да се инкрустират „златни“ плочки, които ще изразяват почит към граждани с принос към София и към България“, пише в ескизния проект на А.Д.А. Плочките всъщност ще са бронзови, с размера на паве и „ще внесат допълнителна символика“, аргументират се авторите на проекта.

Скулптурната композиция „Ослепените Самуилови воини“ на Любомир Далчев ще бъде махната от градинката зад Военния клуб. На нейно място проектът на А.Д.А ще монтира „композиция от модули от лят камък“. От същия лят камък са и пейките на площад „Славейков“. Скулптурата на Далчев се обмисля да бъде поставена в градинката между Софийския университет и Художествената академия.

От сдружение „Зограф“ се обърнаха към министъра на културата Боил Банов да се потърси мнението на софиянци, преди да се започне реконструкцията на площада:

Министър Боил Банов и НИНКН трябва да „замразят“ старта на „обновяването“ на сакралната и защитена от Закона за културното наследство зона около храм-паметника „Св. Алeксандър Невски“ преди да е станало късно

Столичани са в правото си да се произнесат на общоградски референдум дали са съгласни да се „префасонира“ пространството край катедралата „Св. Александър Невски“ по „модела“ и тертипа на случващото се с улица „Граф Игнатиев“, настоява Сдружение „Зограф“.

Министърът на културата Боил Банов и подопечният му Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) следва незабавно да преустановят реализацията на проекта за обновяването на зоната около катедралния храм-паметник „Св. Александър Невски“ в центъра на София, след което общоградски референдум е редно да се произнесе дали промяната на това знаково пространство трябва да се случи именно по примера и по калъпа на „реновирането“ на многострадалната улица „Граф Игнатиев“ и на градината пред църквата „Св. Седмочисленици“, заявяват от Сдружение „Зограф”. За да опазим, съхраним за поколенията духа на София и да спасим от скоростно „прекрояване“ с необратими последици сърцето на столичния град, каквото е наситеното с векове история сакрално пространство около величествената катедрала „Св. Ал. Невски“ и базиликата „Св. София“, задължително трябва да бъде „замразена“ или поне отложена минимум с година реализацията на проекта за „Зона 4“ от центъра на столицата, който е част от изпълнението на проект „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София“, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020, категорични са в Сдружение „Зограф”. Опасенията ни не са лишени от основания – софиянци, както и многобройните гости на столичния град, вече имат формирано мнение за качеството и за естетиката на извършващия се продължителен ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ и са с лични впечатления от новата настилка от шарени плочки в градината пред църквата „Св. Седмочисленици“, както и от новите скъпоструващи бетонни пейки паралелепипеди, наричани „монолити с места за сядане“, отбелязват от гражданското сдружение и напомнят, че наскоро и кметът Й. Фандъкова не скри възмущението си от ремонта на градинката при Софийския университет, след като на инспекция на обекта бяха забелязани криви плочки, неправилно запълнени фуги, лошо изпълнение на детайлите и ред други нередности. Не бива обаче да допуснем и емблематичното пространство пред патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски“ – символ на столицата на България, да се превърне след предстоящата реконструкция в копие, подобие на прясно ремонтираната улица „Граф Игнатиев“, преустройството на която стана извор на творческо вдъхновение за водещите ни карикатуристи и сатирици и хумористи, подчертават от Сдружение „Зограф“.

Притесняват ни най-вече заявените намерения да бъде подменена историческата паважна настилка по знаковата улица “Оборище“, тъй като в частта й от ул. “Г. С. Раковски“, водеща към Паметника на Незнайния войн и към самия централен вход на катедралата „Св. Ал. Невски“, предстои да бъдат извадени и премахнати завинаги всичките здрави едроразмерни павета, въпреки че те са декларирани за паметник на културата и са под закрилата на закона, за да бъдат сменени с „модерна“ настилка, която не само е със спорна естетика, но и далеч не е така дълготрайна, аргументират се от Сдружение „Зограф“. Монтажът на странни гигантски мачти-пилони, с които ще бъде „обрамчена“ ул. „Оборище“ и подстъпите към храма, също влизат в разрез с културния ландшафт. От сдружението посочват, че Работният инвестиционен проект за обновяване на зоната около храма „Св. Ал. Невски“ предвижда и цялостна подмяна на тротоарите и „потапянето“ им до нивото на площада, а с изравняването на нивата им с уличното платно и необходимостта да бъдат опазени пешеходците не е изключено и там да се появят познатите ни до болка от „Графа“ гранитни ограничители – „перки на акули“. Буди тревога и заявеното в Работния инвестиционен проект за изграждане, възстановяване и обновяване на публичните пространства в „Зона 4“ относнотрансформирането на пространството зад Централния Военен клуб, като не е ясно какво ще се случи с шедьоврите на световноизвестния български скулптор проф. Любомир Далчев, които от десетилетия са там, допълват от гражданското сдружение.

Сдружение „Зограф“ се обръща към министъра на културата Боил Банов, към Националния институт за недвижимото културно наследство и към Столичния общински съвет спешно да потърсят мнението на софиянци за предвижданите радикални промени в наситеното с национални светини и символи пространство около катедралния храм „Св. Ал. Невски“. В призива се отбелязва, че мястото се намира под закрилата на Закона за културното наследство.

Обществената поръчка за реконструкция на зона 4 на централната градска част обхваща площад „Ал. Невски“, пл. „Народно събрание“, градините „Кристал“, пред ректората на Софийския университет и пред църквата „Света София“, паметника „Левски“ и пл. „Гина Кунчева“, пространството между ул. „Оборище“ и Военния клуб, участък от ул. „Оборище“ източно от пл. „Ал. Невски“ и част от ул. „Париж“, между ул. „Оборище“ и бул. „Цар Освободител“.