Oбщински съветници настояват за нов конкурс за обновяване на Зона 4 в центъра на София

zona-4

Ремонтите за знакови обекти в София отново станаха повод общинските съветници от БСП да излязат с остра позиция. Те настояват да се проведе нов конкурс за проект за обновяването на Зона 4 в центъра на града, която обхваща пространството и улиците около храма „Александър Невски“. Преди време Йорданка Фандъкова съобщи, че ремонтът ще е само частичен, ще се подменят паветата където има нужда, ще се смени и осветлението около храма.

Предстоящото обновяване на площад „Александър Невски“ ще бъде по проект на архитектурно бюро, ангажирано и с ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Дружеството постави и водната стена на площад „Гарибалди“. В тази връзка зам.-кметът Дончо Барбалов съобщи, че общината е взела мерки за отстраняване на дефектите по Графа за сметка на изпълнителя на обекта.

Близо 500 000 лв. са санкциите, наложени досега на фирмата изпълнител – „Джи Пи груп“ за изпълнението на проекта за ремонт на столичната улица. „Граф Игнатиев“.

Ето и цялата декларация на общинските съветници, които поискаха нов конкурс за реновация на Зона 4, която обхваща пространството и улиците около храма „Александър Невски“:

Ремонтите на знакови обекти в центъра на София, които Столична община извършва в последните над две години, предизвикваха системно масово недоволство и бурни протести от страна на гражданите заради скандално ниското качество на изпълнение и много спорната естетика на проектите. Кулминацията в серията от провали на управляващите Столична община, при упоритите им напъни да ремонтират, дойде в централна Зона 2, която включва ул. „Граф Игнатиев“ с прилежащите й площади „Джузепе Гарибалди“, „П. Р. Славейков“ и „Патриарх Евтимий“, градината пред храма „Св. Седмочисленици“, както и части от улиците „Солунска“, „6-ти септември“, „Ген. Паренсов“ и „Цар Шишман“. Освен взрива от недоволство, който предизвика с поредицата от безумни решения, този проект напълно компрометира управляващите в София. Провалът в работата по този обект безвъзвратно загуби доверието на гражданите, че управляващите са способни да извършат качествен ремонт на знаково място в столицата. 

В тази връзка ние, общинските съветници от групата на БСП „Лява България“ в СОС, категорично настояваме да бъде проведен нов конкурс за проект за обновяване на Зона 4 „Златна София“ от централната градска част, обхващаща пространството между ул. „Георги С. Раковски“, ул. „Московска“, пл. „Васил Левски“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, пл. „Народно събрание“, ул. „6-ти септември“ и мисленото продължение на ул. „Аксаков“ от ул. „6-ти септември“ до ул. „Георги С. Раковски“. В нея попадат едни от най-значимите символи на града – храм-паметник „Св. Александър Невски“, площад „Народно събрание“, паметникът „Цар Освободител Александър II“, църквата „Света София“, сградата на Синодалната палата, паметникът на Васил Левски, градината „Св. Климент Охридски“, пространството между ул. „Оборище“ и Централния военен клуб, както и площад „Гина Кунчева“.

Настояваме конкурсът да бъде проведен без дискриминационни условия, за да може участниците в него да бъдат, колкото е възможно повече. По този начин ще бъде дадена възможност за получаване на максимален брой идеи и предложения. А след конкурса да бъде гарантирано провеждане на широко обществено обсъждане на спечелилата концепция с участието на възможно най-много граждани. Така ще бъде осигурен широк обществен консенсус и подкрепа за одобрения проект. Освен това ще бъде дадена възможност на софиянци да участват в контрола при изпълнението му. В случай, че не бъде постигнат широк обществен консенсус и подкрепа, настояваме на спечелилия конкурса участник да не бъде възлагано изработването на проекта.

Категорични сме, че към преустройството на подобни знакови пространства в центъра на града ни трябва да се подхожда много внимателно. При обсъждането на каквито и да било промени трябва да бъдат включвани максимален брой граждани, за да може одобреният проект да има подкрепата на възможно най-много софиянци. Само подобен стил на работа от страна на Столична община може да спаси всички нас, гражданите на София, от неприятните изненади, които ни бяха поднасяни с впечатляващо постоянство и честота по време на ремонта на знаковата улица „Граф Игнатиев“. То не бяха „перки на акули“, не бяха надгробни плочи, не бяха криви и неустойчиви на жегата плочки, а темата за градската естетика по-добре да не я подхващаме.