През февруари тръгват първите училищни автобуси

училищен-автобус-община-бургас
Училищен автобус. Снимка: Община Бургас

Днес по предложение на зам. кмета по транспорт на Столична община д-р Кристиан Кръстев и програма Зелена София, Столичният общински съвет взе решение първите училищни автобуси в София да тръгнат от началото на февруари 2021 г.

В пилотна програма за експериментално въвеждане на возилата в центъра на града е заложено за три месеца да бъдат пуснати автобуси. Екипът на „Зелена София“ се фокусира върху анализ на трафика около 9-те централни столични училища.

На базата на адресите на децата от 1-ви до 4-ти клас и съвместно с ирландската компания Good Travel Software (GTS) “Зелена София” разработват 9 маршрута, като всеки от тях обслужва две училища.

За тестовия период бяха избрани финално две от тях, които да обслужат едни от най-големите училища в централата част – 18 СУ „Уилям Гладстон“ и 32 СУ „Свети Климент Охридски“.

Общият пробег на маршрутите за двете линии е 9,4 км на ден като стойността за периода на експоатация е близо 2000 лв. без ДДС. След направено анонимно анкетно проучване сред родителите e установено, че над 50% от тях водят с автомобил децата си на училище.

Проучване сред родителите, директорите и учителите, показва, че готовност да използват новите линии са заявили 70 деца до 4 клас и техните родители, което би означавало над 40 леки автомобила по-малко. Целта на проекта е да се намали трафика в пикови часове, когато обикновено родителите водят децата си на училище.

ВИЖТЕ МАРШРУТИТЕ НА НОВИТЕ УЧИЛИЩНИ АВТОБУСИ