Преместват коли от центъра, изграждат КПП-та и затварят улици заради папа Франциск

payak
Снимката е илюстративна

От вчера започна поетапното преместване на автомобили, които бяха паркирани на пл. „Княз Александър Първи“ и пред храм „Св. Александър Невски“. Това каза изпълнителният директор на ЦГМ Христиан Петров по време на брифинг във връзка с посещението на папа Франциск.

На свързаните с посещението на папа Франциск в София събития гражданите ще бъдат прпоускани през КПП без обемисти багажи. Това каза ст. комисар Тодор Гребенаров, заместник-директор на ГД „Национална полиция“ по време на брифинг във връзка с посещението на папа Франциск.
Предприетите мерки са организирани така, че да гарантират сигурността, но и да дадат възможност на гражданите да посетят събитията от визитата на папа Франциск. „Гражданите ще бъдат пропускани през КПП без обемисти багажи, да не носят оръжия, включително хладно. Времето не работи за нас – дават лоша метеорологична обстановка. Разрешено е използването на чадъри, дъждобрани, бутилки половин литър. Отделно на самите КПП ще има центрове на БЧК, където допълнително при необходимост ще бъде раздавана минерална вода“, допълни Гребенаров.

КЪДЕ ЩЕ МОЖЕМ ДА ВИДИМ ПАПА ФРАНЦИСК В СОФИЯ

Той уточни, че за събитието има създаден временен оперативен щаб, в който се включват редица структури, които имат пряко отношение по осигуряване на сигурността и обществения ред. „Самата организация по посещението е започнало в началото на 2019 г.

На площад „Александър Невски“ се изгражда сцена


Ще бъдат въведени промени в нощния транспорт във връзка с посещението на папата. Това стана ясно от думите на
Христиан Петров, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност по време на брифинг във връзка с посещението на папа Франциск в София.
„Искам да кажа някои промени, които касаят нощния транспорт. Спирката на пл. „Княз Александър I Батенберг“ е затворена. Изместена е на ъгъла на ул. „Сердика“ и бул. „Дондуков“. Спирките на ул. „Париж“ и „6-ти септември“, също не работят. Когато нощните автобуси тръгнат по улиците, те ще спират на всички спирки, които съществуват на градския транспорт. Тези промени важат от днес до 6-ти включително“, допълни още Петров.
Той призова хората да използват градския транспорт за събитията с папата, тъй като така ще бъде много по-удобно за тях.

Движението по бул. „Цар Освободител“ ще бъде затворен за движение за целия период на посещението на папа Франциск, което включва и военния парад на 6 май, каза Кристина Лазарова, директор на дирекция „Сигурност“ на Столична община.
Тя посъветва гражданите да избягват бул. „Цар Освободител“ и да търсят алтернативни маршрути. По думите във всички райони с мероприятия с папата градският транспорт ще се движи нормално. „По всички други улици ще бъде спирано движението само поетапно и при необходимост. Там ще има временни затруднения, но не изцяло затворени булеварди“, допълни тя. Лазарова пожела успешно посещение на папа Франциск и призова гражданите да не се притесняват от взетите мерки.